fredag 4 juli 2008

Byt livsstil - inte klimat!

I en rapport från Världsbanken slås inte oväntat fast att det finns en tydlig koppling mellan matkrisen i världen och den ökade användningen av biobränslen. "En av anledningarna till de stigande matpriserna är enligt rapporten att grödor används till bränsle i stället för till mat", skriver DN i sin artikel.

Självklart måste vi fortsätta satsa hårt på miljöteknik. Det lindrar, men löser inte problemet. Lösningen ligger i en ny livsstil: mindre flyg, mindre bil, mindre konsumtion! Enkelt.

Miljöborgarrådet Ulla Hamilton (m) raljerade över den insikten i ett blogginlägg från november förra året. I ett desperat försök att försvara Förbifart Stockholm skriver hon:

Det som är intressant med miljöpartiets - och många andra miljödebattörers - argument är att de bygger sitt skrämselresonemang på hur det kommer att se ut om 20 år på hur det är idag. De tänker helt bort teknikutvecklingen. Kritiken mot Förbifart Stockholm är ett utmärkt exempel på detta. Förbifarten kan förhoppningsvis stå klar om 20 år. Tittar vi tillbaka 20 år så kan vi konstatera att det har hänt en del på tex fordons- och drivmedelsmarknaden sedan 1987. Katalysatorer, biobränsle, hybrider, partikelfilter mm är bara några exempel.

Det leder tanken helt fel att kritisera Förbifart Stockholm utifrån hur dagens och gårdagens fordonspark ser ut. Om det är något som är säkert så är det att den kommer att se helt annorlunda ut. Förhoppningsvis är varenda bil utbytt mot en modernare variant.

Det är skrämmande naivt! Att själv skita ner och bygga för kraftiga miljöförstöringar, och så lättvindigt hävda att "förhoppningsvis" kommer säkert någon annan (forskarna? nya generationer? s+v+mp-majoriteten efter 2010?) att med glatt humör städa upp nån gång i framtiden.

Världsbanksrapporten visar - på ett mycket obehagligt sätt - hur Hamilton med sitt verklighetsfrånvända resonemang bokstavligen tar maten ur munnen på svältande barn och trycker ner i tanken på sin egen bil!

FRA - Datainspektionen - Statsministern - Rapport- SÄPO

FRA-turerna går vidare, och jag känner mig allt mer förvirrad. Efter tre anonyma klagomål om olaglig hantering av personuppgifter ska Datainspektionen genomföra en inspektion hos FRA i september.

Samtidigt säger Fredrik Reinfeldt till Rapport att han inte kände till att FRA lagrar all svensk trafikdata, vilket bl.a. ger de möjlighet att kontrollera varenda svensks surfvanor. Han säger att han "utgår ifrån" att FRA följer lagen. Det känns lite vagt! Speciellt med tanke på att han just gett berörda myndighet nya verktyg som är oerhört kraftfulla - och oerhört farliga i händerna på någon som eventuellt nu inte bryr sig om att ens försöka följa lagen.

För att understryka statsministerns osäkerhet kring FRA's laglydighet har nu SÄPO satt igång en utredning för att kolla hur det egentligen är ställt på anstalten.

Men hur kan man veta att man åtminstone kan lita på SÄPO då? De ska ju samtidigt också utreda vem på FRA som läckte ett dokument till Rapport. Nu är inte jag jurist, men jag känner att en sån utredning helt klart tangerar vad som är lagligt. Vad har hänt med meddelarskyddet egentligen. Vart är vårt rättssamhälle på väg?

Man kan ju lätt bli både nervös och konspiratorisk när FRA och SÄPO börjar kolla varandra, datainspektionen snokar och Regeringen har ingen koll. Och allt pytsas ut i lagom doser till oss vanliga medborgare via den statskontrollerade televisionen.

Vad har månne "den kontrollerande kvintetten": [FRA - Datainspektionen - Statsministern - Rapport- SÄPO] mer för skumma påsar ihop? Kanske blir vi varse så småningom, kanske inte... huh!