söndag 30 november 2008

Cyklopen

Jag läser i tidningen att ungdomshuset Cyklopen i Högdalen har brunnit. Man misstänker att branden var anlagd. Oavsett vilket så är det oerhört sorgligt. Kulturkampanjen som står bakom ungdomshuset är ett ovanligt bra exempel på hur kultur kan skapas underifrån genom engagerade människor och god vilja.

Jag hoppas att det engagemanget inte dör ut efter den här branden utan istället kan växa sig starkare - antingen i ett återuppfört Cyklopen på samma tomt, eller i något annat projekt.

Kulturkampanjen har velat klara sig utan kommunalt stöd i form av ekonomiska bidrag. Däremot är dessa ungdomar värda allt stöd vi kulturpolitiker kan ge dem på annat sätt.

» På Kulturkampanjens hemsida finns ett postgironummer för den som vill bli stödmedlem eller bara stödja återuppbyggandet.

fredag 21 november 2008

Expressen och tryckfriheten

Kvällstidningarnas chefredaktörer ställer sig gärna på pretentiösa pidestaler och håller lovtal till press- och tryckfriheten. Jag håller med dem. Demokrati kräver frihet att skriva och trycka vad man vill. Men det måste bygga på ansvar - åtminstone hos de stora redaktionerna. Självklart ska man inte gå ut med namn, bild eller alltför tydliga ledtrådar kring personer som ännu inte dömts. Det råder det fullständig enighet om bland landets chefredaktörer. Och alla håller med.

Men redaktionerna kan lätt hamna i en s.k. "målkonflikt". När det finns stålar att tjäna på lösnummerförsäljning så skippar man gärna det där lite smålöjliga tramset om "pressetik" och sånt...

Betrakta de två bilderna nedan. De är tagna från samma tidning, med knappt halvannat års mellanrum. Den vänstra är från idag, och den högra från den 25 juni 2007.









Tidningen är Expressen, och det tog mig mindre än två minuters googlande för att hitta den andra bilden. (Att sen Michael Mensah verkar ha haft en lite knepig kvinnosyn redan under förra säsongen är en annan sak).

söndag 16 november 2008

Miljöpartiet tredje största partiet (igen)

I Sifos novembermätning som presenterades idag behåller Miljöpartiet sin plats som tredje största partiet. 7,5% av väljarkåren tror på en politik för en hållbar utveckling. Det är bra!

onsdag 12 november 2008

Stockholms stadion

Enligt DN så har Stadsledningskontoret tillsatt en utredning för att för återigen försöka möjliggöra fortsatt elitfotboll på Stockholms stadion. Den folkpartistyrda idrottsroteln tycks samtidigt vara villiga att backa från sin tidigare linje om en helt ny arena vilket är mycket bra. Det finns inga möjligheter, varken ur ett ekonomiskt- eller ett miljö/klimatperspektiv, att motivera ytterligare en ny stor fotbollsarena i Stockholm utöver den i Globenområdet.

Att bygga om Stadion är självklart det bästa alternativet. Men det finns problem på vägen, inte minst kulturskyddsbestämmelserna som måste respekteras. Därför är det viktigt att vi har med oss Länsantikvarien, Stadsantikvarien och Stadsmuseets kulturmiljöavdelning hela vägen. Men ett kulturminne är inte mycket att ha om det inte är levande och har en fungerande verksamhet.

Det finns goda möjligheter att fylla SVFF's och UEFA's publik- och säkerhetskrav för internationellt fotbollsspel. Jag tror däremot att det kan bli svårt att bygga ut Stadion med fler platser, och jag är väldigt skeptiskt till beräkningarna att det skulle bli lönsamt för DIF att själva driva arenan. Jag anser också tillsvidare att både friidrotten och löparbanorna nog bör vara kvar. DIF bör därför fortsatt inrikta sig på att derbymatcher måste spelas på någon av de två stora arenorna. Men för 13 av de 15 allsvenska matcherna plus svenska cupen och de internationella matcherna, borde Stadion kunna fungera.

_______
» Att Olympiastadion för övrigt är en rätt kass arena för fotboll lägger jag mig inte i. Vill DIF-publiken nödvändigt sitta på lyssnarplatser där bakom träpelarna eller med sina teaterkikare på den östra läktaren en halv kilometer bort, istället för på en nybyggd funktionell och intim arena byggd för fotboll ett knappt vargskall söderut, så tycker jag absolut att vi politiker ska arbeta för att möjliggöra det!

fredag 7 november 2008

Bandypremiär

Idag kl. 19:00 är det säsongspremiärZinken.
Även i år är miljöpartiet sponsor åt Hammarby bandy. Vi jobbar tillsammans med klubben för att förbättra miljöarbetet och våra sponsorpengar går till ungdomssektionens verksamhet.

Politiskt kommer miljöpartiet att fortsätta arbeta för att Stockholm ska få en bandyhall. Det finns många fördelar med att spela bandy inomhus vilket även bandyförbundet har insett och därför lagt ett förslag om krav på inomhusarena före 2012 för att få elitlicens. Det blir allt mildare vintrar framöver vilket både försvårar - och framför allt - fördyrar utomhusspel. Energikostnaderna måste minska vilket är svårt med nuvarande arenor men möjliggörs genom nya inomhuslösningar.

Idrottsborgarrådet har tyvärr inte hoppat på idén med en ny bandyhall. Med argument om att det skulle vara dåligt för miljön och att det blir skulle bli för dyrt med en relativt liten och billig bandyarena för c:a 3-5.000 åskådare, driver hon istället frågan om byggandet av två nya jättearenor för fotboll som kostar mångdubbelt mycket mer pengar och som dessutom drar oerhört mycket mer energi. Lite märklig retorik kan man nog tycka...

» Flyern på bilden fick jag i handen utanför Söderstadion när jag häromdan var där och såg MFF köra över fotbollsbajen med 3-6.

måndag 3 november 2008

Grönt ljus för kollektivtrafiken

Idag startar Miljöpartiets kampanj: "Grönt ljus för kollektivtrafiken".

Det är ett paradigmskifte som behövs för att bygga en klimatsmart storstadsregion. Att vända trenden med ökande bilism till förmån för en ökad kollektivtrafikandel är en av Stockholms viktigaste uppgifter. Bättre kollektivtrafik bidrar till ett rättvisare samhälle, renare luft och en hållbar tillväxt för alla i regionen.

Vi kommer därför att finnas ute bland SL:s resenärer under veckan och berätta hur vi kan tredubbla resandet och göra det snabbare, bekvämare och billigare, framförallt genom utbyggnader utanför innerstaden.

Några godbitar ur det som händer under veckan:
  • Hela veckan: vi syns bland SL:s resenärer i morgonsrusningen och delar ut presenter och pratar om vad som behöver förbättras.
  • Ti 4/11 & To 6/11: Gröna studenter pratar resor på KTH och Södertörns högskola
  • 5/11 Pressfrukost: "SL:s framtid i gröna händer", Gullmarsplans entrehall, Espresso House, kl. 09.0.
  • To 6/11 Rapport om studenttrafiken. Mats Pertoft, riksdagsledamot (mp). Södertörns högskola från kl. 07.30.
  • lö 8/11 Visning av filmen Wall-E på Grand i Stockholm (inledare Maria Wetterstrand).

» Bilden uppe till höger tog jag i tunnelbanan i morse.
»
Läs mer om våra konkreta förslag på kampanjsajten: www.mp.se/stockholmsregionen

söndag 2 november 2008

Christiania...

Den danska kulturkonservativa regeringen fortsätter sin kamp mot mångfald, deltagande demokrati, kultur, frihet, skapande krafter och livsglädje.

Ungdomens hus rev de! Trakaserierna mot Christianiterna har pågått länge, och nu ska de tydligen sätta sista spiken i kistan för danmarks mest besökta kulturskatt. "Den danska regeringen har med stödpartiet dansk folkeparti förklarat krig mot den snart 40-åriga fristaden i hjärtat av Köpenhamn", skrev Knut Kainz Rognerud i ett DN-reportage häromdagen, och idag rapporterar DN om sammandrabbningar mellan polis och fristadsbor.

Det är bra att DN lyfter frågan. Christiania har överlevt många kriser, och jag hoppas innerligt de klarar även den här.

- "Normalisering" är begreppet.
- Kulturfientlighet är ideologin.
- Grävskopor, tårgas och kravallpolis är metoden.

Känns det igen?

Begriplig forskning

I ett inslag från SVTs Rapport idag så har man startat ett projekt på KTH för att göra forskningen mer begriplig för "vanligt folk". Anledningen är att man vill att politiker och beslutsfattare ska förstå vad forskarna gör.

Men vad det ska vara bra för begriper jag inte. De svårbegripliga forskarna (på KTH, SU's NatFak och på KI) är ju de som får forskningspengarna. Vi inom humaniora får ju i princip ingenting enligt borgarnas nya forskningsprop.

Så, medan teknologerna formulerar sina resultat i korta och begripliga meningar, föreslår jag att vi humanister ska börja göra oss mer svårtydda. Latinets återintåg är en bra lösning, men i väntan på det erbjuder jag en bra exempelmening från mitt eget avhandlingsmanus:

I den premforska narrativens befruktning med strukturalismen handlar bakgrundsfasen således om en process innehållande moment som: uppbyggandet av en fiskal apparat, statsformering, likriktning av språk och religion men också urbanisering och framväxten av en stark borgarklass.
ur: Massans röst. Upplopp och gatubråk i Stockholm, ca 1719–1848. (utkommer 2009)


Valvaka 4 november

Följ Presidentvalet på Hotel Scandic Anglais, Stockholm. Vakan pågår fram till kl. 06:00 onsdag morgon.
Organisatörer är DAS (Democrats Abroad Sweden).

» Klicka på bilden till höger för en flyer i större format.