lördag 28 februari 2009

Streck i debatten!


Helt obegripligt varför någon har yrkat på kortare talartid. Det är ju bara 34 pers på talarlistan (varje siffra refererar till en talare).

Nu är iallafall streck i debatten begärd.

Beslut i fragan väntas kunna tas inom de närmaste timmarna...

Posted by ShoZu

Årsmöte


Yvonne Ruwaida inleder mp Stockholms stads årsmöte som i är hålls i klassiga lokaler på Hotel Hilton.

Yvonne pratar om allt som händer i partiet just nu, och det är mycket: "Det puttrar, det sjuder, det kokar på Pustegrand just nu!"

Posted by ShoZu

fredag 27 februari 2009

På disputation


Kollegan Christine disputerar just nu på en avhandling om synen på kön och individ i medeltidslagarna.

Jag måste koncentrera mig på detaljer i händelseförloppet. Nästa gång - om bara tre månader - kan det vara min tur...

Posted by ShoZu

onsdag 25 februari 2009

Affischering


SL borde tillåta affischering i sina busskurer.

Och självklart borde Stockholms stad på samma sätt tillåta kulturföreningar att marknadsföra sig på elskåp, containrar, byggplank, osv.

De här musikaffischerna fran Debaser och Sonic lär inte få sitta uppe länge. Men visst är de roligare att titta på än den trista, men tillåtna reklamen!

Bild från busskuren vid Lindvallsplan, idag kl. 12:09.

Posted by ShoZu

tisdag 24 februari 2009

...och sen säger dom att sport inte hör ihop med politik


En sak har hon helt rätt i, idrottsborgarrådet: att de som säger att "idrott & politik inte hör ihop", har fel!

Ingen del av samhället kan dra sig undan eller ställa sig bredvid. Alla har ansvar.

I somras var idrottsroteln ute i Kina-bojkott-frågan. Och nu i Stoppa matchen-affären. Det är bra. Idrotten måste ta sin del i samhällsansvaret.

Men båda gångerna med blev det ändå fel:

- Man ska inte skjuta mot idrottsutövarna (som i Kina-saken), utan på arrangörerna (SOK/IOK) och sponsorerna!

- Man ska inte in och böka i ett getingbo (hotbilden i Malmö). Stockholm lyckades ju nu (självklart) intematchen. Det enda som hänt är att en krånglig och osäker situation i Malmö har blivit än värre.

Det är förresten rätt symptomatiskt att man i socialdemokratiska Malmö behandlar frågan i berörd nämnd - med politiker från alla partierna med. Men i Stockholm tar folkpartiet hand om frågan själv - utan att blanda in oppositionen. Skillnad i demokratisyn!?

Posted by ShoZu


Uppd. Ur minnet hade jag en felaktig sångtextrad i rubriken, det är nu iordningsställt mer korrekt. Dessutom erbjuds här också en länk till den uppdaterade Hoola-texten: Stoppa Matchen II (Wiehe 2009).

söndag 22 februari 2009

Skokastning mot förbifarten

Förra lördagen firade Alternativ stad (Miljöförbundet Jordens Vänner) sin 40-årsdag med att bjuda in allmänheten att kasta skor på förbifarten.

Förbifart Stockholm är knappast någon "trafiklösning för Stockholm" så som sloganen för förbifartens 'kusin Knasen', Norra länken, låter. Med de två vägarna kommer definitivt fler bilar samtidigt som pengarna inte längre finns kvar för de verkligt viktiga kollektivtrafiksatsningarna. - Inte bra!

Se filmen om skokastningen från Alternativ stad:



Se filmen om skokastningen av Åke Askensten:

fredag 20 februari 2009

Hennes & Mauritz dödar barn


Stefan Persson och H&M sponsrar Centrum för modevetenskap på Stockholms universitet. Som bilden visar används delar av Persson-pengarna till Zoegas-kaffe.

Zoegas ägs i sin tur av multijätten Nestlé, som FORTFARANDE INTE (efter 30 år av bojkott och blockader) har förändrat sin vedervärdiga politik i 3:e världen.

Genom offensiv marknadsföring av sitt bröstmjölksersättningspulver medverkar Nestlé aktivt i att spädbarn dör av bla diarré och uttorkning.

Gör som historikerna - inte som modevetarna! Stöd bojkotten av Nestlé!

(Paketet till vänster på bilden - utan "jag-äger-lapp" - är inköpt av Historiska institutionen!)

Posted by ShoZu

Alla till linje 1

» Kärnkraftverken i Harrisburg, (c) Greenpeace.

Bakgrund:
I kärnkraftsomröstningen 1980 fanns tre linjer att rösta på. Två av dem fick runt 40% var av rösterna och en knappt hälften av det. Linje 2 vann med mycket liten marginal över linje 3 och har därför också varit blivit den politiska linjen som riksdagen allt sedan dess hållit sig till. Fram tills nu, då plötsligt två gamla linje 3-partier, och ett gammalt linje 2-parti ändrat sig och blivit linje 1-partier istället!

Nuläge:
De partier som har ändrat sig (c: linje 3->1, kd: 3->1; fp 2->1) hävdar med emfas att det inte är de, utan ett annat parti, som har ändrat sig (s: 2->2).

Orsak:
Det finns en liten men rik kärnkraftslobby som inte skyr många medel för att prångla på oss sin kärnkraftssyn byggd på okunskap och oförnuft. I dagens UNT uppträder en synnerligen lömsk varg i fårakläder. Patrick Moore heter en man som gärna presenterar sig som "en av grundarna av Greenpeace". På det sättet tror han sig få miljö-cred för sin kärnkraftslobbyverksamhet trots att det var över 30 år sen han lämnade miljörörelsen.

Patrick Moore har fel i sak på en lång rad punkter i sin debattartikel. Patrick Moore tillhör inte Greenpeace och ska inte förknippas med Greenpeace. Patrick Moore har tvärtom - för att citera riksdagsmannen Per Bolund (mp) - "de senaste tjugo åren förespråkat kalhuggning, genmanipulation, storskaligt fiske, bromerade flamskyddsmedel och kärnkraft".

En helt annan Moore, som inte heller hade alla hästar hemma:

måndag 16 februari 2009

Öppen källkod

Gräver lite djupare i frågan om plattformsoberoende och öppen källkod. Jag lär mig att det i flera länder finns nationella regleringar för att nationell offentliga dokument måste föreligga i öppen programvara. Ett exempel är Norge, ett annat Holland. Båda länderna antog de bestämmelserna 2007.

Det är dags för Sverige att följa efter, och det finns absolut inget som hindrar att Stockholm går före i den utvecklingen. Sedan i höstas håller man på att se över stadens e-strategi. Och om vi inte får in både plattformsoberoendet och beslut om fri programvara där så kommer Stockholm garanterat att halka efter - med de enorma kostnader det kommer innebära att rätta till saker i efterhand.

Nationellt har miljöpartiet agerat i frågan redan 2004, då med en motion "angående öppen informationsstruktur" av Gustav Fridolin, mfl. Året efter skrev Gustav tillsammans med Ulf Holm en motion om "Öppena standarder i offentlig upphandling". I höstas lade moderaten Karl Sigfried en liknande motion fast med något annan vinkling. Flera kommuner har också haft frågan uppe, bla. på miljöparti-initiativ.

Helt klart är att frågan är högintressant och aktuell. Tyvärr missade jag det här evenemanget som arrangerades av SKL.

Jag får borra vidare, men kan tillsvidare konstatera att Sveriges riksdag iallafall ännu inte har tagit till sig saken:


» Mer om vad öppen programvara är och innebär finns bl.a. hos norska Friprogcentret.

söndag 15 februari 2009

Plattformsoberoende

Min och Stefans skrivelse om plattformsoberoende i stadens IT-verksamhet har blivit uppmärksammad på några bra mac-forum på nätet. Det är bra, nu hoppas jag att våra att-satser tillstyrks vad det lider och att fler politiker i fler kommuner följer efter.

» Länkar: MacWorld, iLove.

torsdag 12 februari 2009

Om att kasta sten

Stureplancenterpartisten Per Ankersjö uppmanar på sin blogg alla LO'are i basindustrin att gå ur facket i protest mot deras framtidsorienterade politik. Orsaken är att LO inte ställer sig bakom IF Metalls eviga ja-gapande i kärnkraftsfrågan.

Men Ankersjö borde nog tagga ner lite och hålla hårt i stenarna där han står i sitt glashus. Vore jag bonde och centerpartist av gammal vana och stod i begrepp att upplåta mark åt vindkraft eller bioenergiproduktion vet jag iallafall vad jag borde göra: gå ur!

Mitt tips är att om inte alliansen spricker först så kommer Centern att göra det. I dag är det långt mellan Stureplan och myllan!




glashus...

» Läs mer om vad LRF anser om Centerns kovändning!

Om rent och smuts


I riksdagen frågestund stod stadsmimistern alldeles nyss och pratade med Maria W om kärnkraft.

Jag tappade räkningen, men det var vid minst tio tillfällen under det korta svaret som stadsministern använde orden 'Ren el'.

Det är ju en häpnadsväckande ignorans (eller okunnighet) att prata på det viset om nåt så smutsigt.

Hur resonerar han om 'renheten' i brytningen, hanteringen, transporterna, upparbetningen, avfallshanteringen och förvaringen av uranet? Hur resonerar han om de cancerdrabbede barnen i Tyskland och USA?

Posted by ShoZu

onsdag 11 februari 2009

Gör informationen om Stockholm tillgänglig för alla!

Idag lägger jag tillsammans med Stefan Nilsson (gruppledare, mp) en skrivelse på Kommunstyrelsen om plattformsoberoende i stadens IT-policy. Det handlar om att digital information som skapas inom kommunens förvaltningar ska fungera inte bara på windowsdatorer utan även på datorer som kör macOS eller olika Linux-system. Det är både en demokratifråga och en fråga om att motverka snedvridna konkurrensfördelar.

Skrivelsen behandlar huvudsakligen information till externa avnämare (kommuninvånare och andra). Men där finns också några rader om att tillåta de kommunala förvaltningarna själva att välja andra operativsystem än windows - och då ändå ha full access till stadens nätverk och helpdesk mm.

I ett tredje steg bör vi också använda mer programvara med öppen källkod. Det bör på sikt både kunna sänka kostnaderna och dessutom göra informationen mer hållbar och arkivbeständig!

» Jag har skrivit om detta några gånger tidigare, t.ex. här, här, här och här.
» Pressmeddelandet finns här!

Jag, en ko?


På väg till jobbet, sen som vanligt, kliver jag in i tunnelbanevagnen. Den ser inte ut som vanligt. Många stolpar, få säten.

SL's nya boskaspsvagnar är inte något som i längden kommer gynna kollektivresandet. Tvärtom borde man satsa på bekvämare och fräschare tåg.

Det är bara genom trygga och trivsamma resupplevelser vi kan locka bilisterna att ta tuben till jobbet.

Posted by ShoZu

tisdag 10 februari 2009

Brandfullmäktige


Just nu sitter jag på konstituerande möte med nya kommunalförbundet för brand- och räddning: Förbundsfullmäktige för Storstockholms brandförsvar.

Roligt är att det är fri sittning i Rådssalen, Stadshuset. Jag sprang snabbt fram och satte mig på borgarrådet Ulf Kristerssons plats :-).

Posted by ShoZu

Krokodiltårar för kulturhus

Igår kom ett mail från Folkpartiets kansli i Stadshuset. En förfrågan om oppositionspartierna ville vara med på ett gemensamt uttalande i ett aktuellt ärende i Kulturnämnden som sammanträder i eftermiddag. Ärendet är en gemensam skrivelse från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som gäller stöd till det nedbrända kulturhuset Cyklopen.

Uttalandet från fp-kansliet är välformulerat, och visst kan vi (kanske till och med bör vi) alla skriva under det för att visa att vi är oeniga i mycket men i frågan om främligsfientlighet står vi samtliga partier fast beslutna och enade! Fint så!

Men så ser jag i dagens DN att folkpartiet själva går ut i media och gör press på hela saken. Med ett öppet brev till Carin Götblad ska det nu tydligen värvas politiska poäng på mordbranden. Vare sig kulturborgarrådet eller den övriga delen av majoriteten i Stadshuset har tidigare lagt två strån i kors för Cyklopen. Tvärt om har Cyklopen ständigt motarbetats med indragna bygglov och annat. Men nu när krokodiltårarna rinner längs var mans och kvinnas kinder så passar det tydligen fint med ett kreativt ungdomsprojekt - åtminstone så länge det ligger i en hög av aska.

Jag känner plötsligt en påtaglig avsmak för hela saken, och är inte alls sugen på att skriva under nämnda uttalande. (Som tur är är jag bara en simpel ersättare och kan lugnt sitta kvar på avbytarbänken medan någon annan tar tag i beslutet).

Men skrivelsen gällde i huvudsak inte ett moraliskt stöd åt Cyklopen, utan ett reellt stöd - med bla. permanent bygglov på den aktuella marken eller motsvarande plats. Efterfrågas det tycker jag också att ett ekonomiskt stöd bör vara aktuellt. När folkpartiet återkommer med sådana förslag i ärendet vill jag gärna vara med och skriva under!

» Skrivelsen från s-v-mp hittas, tillsammans med förvaltningens mycket positiva svar, här.

Miljöpartiets valsedel är klar

I morse publicerades resultatet av Miljöpartiets medlemsomröstning inför sommarens EU-parlamentsval. Därmed måste också valsedeln anses som klar. Som intern valberedare (dock inte på riksnivå) kan jag inte säga annat än jag är mycket nöjd. Nio av valberedningens tio-i-topp namn gick igenom.

Resultatet av medlemsomröstningen finns här.

De tio toppkandidaterna inför EP-valet är följande:
1. (1) Carl Schlyter, 41, Linköping
2. (2) Isabella Lövin, 46, Saltsjö-Boo
3. (3) Bodil Ceballos, 50, Gävleborg
4. (4) Ulf Holm, 40, Lund
5. (5) Zaida Catalán, 28, Älvsjö
6. (6) Max Andersson, 35, Göteborg
7. (7) Lena Klevenås, 62, Alingsås
8. (24) Per Gahrton, 66, Täby
9. (9) Kristin Lilieqvist, 23, Uppsala
10. (10) Fredrik Frangeur, 25, Malmö
Trots valberedningens massiva stöd står Miljöpartiet de gröna i en alldeles särskild kategori vad gäller interndemokrati. Avståndet ner till exempelvis Centern ter sig mot bakgrund av vad som hänt de senaste dagarna, som skrämmande stort. Många partier har mycket att lära av Miljöpartiet!

fredag 6 februari 2009

Det där är också bara svammel. Centerns nya kärnkraftspolitik

Jag lyssnar på gårdagens Studio 1. Spännande debatt om Centerns nya känkraftspolitik mellan Peter Eriksson och Maud Olofsson.

Peter är verkligen upprörd. Han verkligen mejar ner Mauds försök att få ihop kärnkraftsmotståndet med de övriga allianspartiernas påtryckningar.

Några Eriksson-citat,

"Det här är ju ingen kompromiss! Här lägger sig Maud Olofsson platt på marken."

"Det är en dramatisk svängning - och kovändning - som centern gör, och som inte har någonting att göra med att bygga för en hållbar utveckling!"

Som svar på Mauds försök att påstå att högeralliansen har 'världens bästa klimatpolitik' menar Peter att det bara är svammel. Alliansens fina mål är inget annat än exakt de samma som de internationella minimikraven: "Regeringens mål ligger 'dikt än' mot EU's."

Men även om regeringens mål hade varit något att ha så är det ju inte målen i sig som räddar klimatet. Det centrala är ju att ha en politik för att uppfylla målen. ”Och där är det ’Bom Stopp’ med alliansens politik!”

Lysande Peter!


» För eventuella missnöjda centermedlemmar rekommenderas medlemskap i ett grönt, demokratisk, framtidsvänligt parti som gillar förnybar energi. Bli medlem här!

» Gårdagens Studio ett (17-timmen) laddas enkelt ner till iPodden (eller datorn) här!


» Debatten i Stockholmstidningarna: Svd, Svd, Svd, Svd, DN, DN, DN.

onsdag 4 februari 2009

Centern och kärnkraften

Vart är centerpartiet på väg i energifrågan? Miljöministern tillkännagav under kvällen att han fått klartecken att fortsätta förhandla med de övriga regeringspartierna. I sitt försök att rädda alliansen bygger han en energiställning på tre ben varav högreaktiv atomklyvning är det ena, de andra två är vind respektive bioenergi.

Kärnkraftsfrågan är känslig, helt klart - den har sänkt varje borgerlig regering sen jag föddes. I folkomröstningen 1980 stod tre partier - Centern, KDS och VPK - bakom den radikala lösningen i Linje 3. Miljöpartiet de Gröna var inte med på den tiden men bildades mer eller mindre ur just rörelsen bakom linje 3 och Folkkampanjen mot Kärnkraft.

Sedan dess har Miljöpartiet, precis som i stort sett hela den aktiva miljörörelsen, stått fast i linjen mot kärnkraft. Det är samma rörelser och samma personer som i över 2o år försökt få upp klimatfrågan på det politiska bordet.

Ändå är det just klimatfrågan som dagens förespråkare för kärnkraft främst hänvisar till i sin argumentation att bygga fler och nya reaktorer. Deras argument klingar illa!

Kristdemokraterna har svängt från sin gamla linje och vill bygga ut. Att Stureplan inte är en speciellt god grund för sunt tänkande har vi vetat om rätt länge, men nu tycks det alltså som att hela Centerpartiet håller på att vika.

De här omsvängningarna är inte bra, och de bygger helt och hållet på ovetenskaplig grund och felaktiga argument. Här är fyra snabba invändningar, men det finns många, många fler:
  • Kärnkraften är inte lösningen på klimatproblemet!
    Vi måste däremot minska energiutnyttjandet, satsa på förnybar energi och framförallt agera snabbt.
  • Kärnkraften är inte en "quick-fix"!
    Det tar minst 20 år innan vi skulle kunna få ett ny reaktor i drift i Sverige. Vindkraftverk kan däremot byggas på några månader.
  • Kärnkraften är inte en billig lösning!
    Kostnaderna för att bygga en reaktor är enorma. Det enda kärnkraftverket som idag är under byggnation i Europa - Olkilouto 3 i Finland - skulle enligt planerna gå lös på runda 30 miljarder kronor, men är redan över tre år försenad och minst 60 % dyrare än beräknat.
  • Kärnkraften är inte en "ren" energikälla!
    Uranbrytning, transporter, avfallshantering och mycket annat är behäftat med kraftig miljöpåverkan. Flera nya studier som Per Bolund (mp) i dagarna kommer ta upp i riksdagen visar nu också en ökad frekvens av blodcancer hos barn, nära amerikanska och tyska kärnkraftverk.

» Läs Peter Erikssons, m.fl., debattartikel på mp.se om varför kärnkraften är "uppgivenhetens energi".