torsdag 26 mars 2009

Rösta på Gösta...

Häromsistens klubbade fullmäktige enhälligt igenom att den gamle moderatledaren Gösta Bohman skulle få en plats eller nåt, uppkallat efter sig nån stans i stan. Lite läbbigt tyckte jag det var eftersom Bohman var själva sinnebilden för ondska i min ungdom. ("Är du inte snäll kommer elaka farbror Bohman och tar dig...", och sånt).

Nåväl, jag heter nu också Gösta - i tredje namn, efter Mats och Henrik. Och nu ställer jag upp till val! Tre veckor innan jag disputerar så hålls kårval på Stockholms universitet, och jag tar sista chansen att vara med. Så igår skrev jag på att jag innehar femtonde och därmed sista platsen på Gröna studenters valsedel.

För ett år sen deltog GS i kårvalet för första gången på många år. Valsegern blev total, GS fick 6 mandat och blev därmed största parti! I år blir vi säkert femton!

Stadion - med eller utan friidrott?

Nu har Stockholms stad lagt ut en hel del material om Stockholms stadion på hemsidan. Där finns ett antal alternativa förslag för hur Stadion ska se ut i framtiden. Två huvudförslag presenteras, båda med 20.000 sittplatser. Det ena är en kombinerad fotbolls- och friidrottsarena och det andra en arena enbart för fotboll.

Jag är övertygad om att kombi-alternativet är det bästa, och att det också blir det som slutligen kommer att förverkligas. Vi har redan fått besked att DN-galan kommer att ingå i den utökade Golden League, som kommer att gå under namnet Diamond League. (Inte ens den moderatledda alliansen - med sitt lite märkliga ledort "ett Stockholm i världsklass" - kan väl tacka nej till detta världsevenemang!)

Tre saker poängteras dock som måste beaktas i planeringen:
1) Fotbollens krav: En modern arena som klarar både UEFA-reglerna och Djurgårdspublikens krav.
2) Friidrottens krav: DN-galan och Stockholm Marathon, samt IAAF:s regler.
3) De kulturhistoriska kraven: Byggnadsminnet för Stadion och Stadionparken, skyddsföreskrifter, samt inte minst Stockholmarnas krav på bevarandet av den unika miljön.

Dessa tre krav är endast delvis motsägande. Jag är övertygad att det med god vilja går att kombinera alla dessa krav.

Processen framöver:
- Mars: PM finns på www.stockholm.se.
- April: Remissperiod. Alla intresserade uppmanas att svara!
(Genom att skicka mail till: kommunstyrelsen@​stadshuset.stockholm.se, senast den 20 april, kan man således t.ex. medverka i att löparbanorna och friidrotten blir kvar!)

- Maj: Beslut (troligen i idrottsnämnden och fullmäktige) om vilket alternativ som staden skall gå vidare med.
- Juni: PM om det fortsatta arbetet...

» För er som trotsallt känner er lite oroade över att friidrotten kommer att försvinna rekommenderas att skriva under den namninsamling som miljöpartiets gruppledare Stefan Nilsson startade för några veckor sedan, och som i dagsläget har 4467 underskrifter!

» Stadion firar 100 år 2012. Innan dess kommer inte bygget att påbörjas. Däremot ska jubileet firas - förhoppningsvis med ett forskningsprojekt och en bok om Stockholmsidrotten under hundra år. Det har jag nyligen lagt en motion om i Kommunfullmäktige!

söndag 22 mars 2009

Vill Du betala för kristdemokraternas tv-reklam?

TV4 har hittat ett sätt att ytterligare kringgå regler om hyfs i etern. Nu erbjuds de politiska partierna att köpa dyr reklamtid. Agneta Börjesson har meddelat att Miljöpartiet inte är intresserade. Och jag hoppas att inget annat parti kommer vara det heller.

Tv-reklam är dyrt och förenklande. Det kommer dra ner debatten och på sikt urholka demokratin ytterligare (tror jag!).

Man undrar också hur många svenskar som egentligen är beredda att pröjsa. Riksdagspartiernas budgetar genereras i det närmaste uteslutande via partistödet. Alltså Dina skattepengar. I internationell jämförelse är det svenska partistödet högt. Jag tycker att det är bra. Partistödet är till för att stärka demokratin genom att ge partierna möjligheter att skapa debatt, göra egna fördjupningar och studier. Helt enkelt bedriva politik.

Om partierna nu (i kampen om väljarna) tvingas sticka stora belopp i Janne Schermans inneficka så betyder det en av två saker: antingen blir demokratiarbetet lidande, eller så måste partistödet höjas.

Nästan all reklam kan du (rent teoretiskt) välja att inte betala för. Gillar du inte Scan's reklamfilmer där de skållar grisar, så kan du skippa köpa Mamma scans köttbullar. Men med politisk reklam måste du betala - via skattsedeln - vare sig du gillar Jan Björklund eller inte.

Slutsatsen blir alltså: Ner med tv4!

torsdag 12 mars 2009

Okej men oroande att hyra ut Asplundsbyggnaden

Stadsbiblioteket stänger delar av byggnaden några timmar tidigare den 2 april. Orsaken är att ett bokförlag har hyrt Rotundan för ett privat event. Är det okej?

Tja, kulturborgarrådet skriver på sin blogg att hon är positiv till "Nya idéer", och att detta är något som ska uppmuntras. Stockholmsvänstern poängterar att trendbrott och första gången det tillåts att ha en "privat fest" på ett kommunalt bibliotek. Själv tycker jag väl att detta kan vara okej som ett sätt att komma ur en tillfällig knepig ekonomisk situation - men bara under vissa förutsättningar:
  1. 1. att det inte blir någon vana, eller att de borgerliga politikerna i kulturnämnden börjar räkna med sådana här inkomster i sin fortsatta budgetering. Till hösten vill jag se ett ökat biblioteksanslag i den borgerliga kulturbudgeten, tack!
  2. 2. att det inte ska behöva fortsätta sedan vi, de Röd-Gröna, har tagit över makten i Stadshuset efter nästa val. Vi ska inte sälja ut den kommunala kulturen!
Några snabba reflexioner kan emellertid göras:
  • Vi konstaterar alltså att man nu kan köpa sig förtur till den kommunala kulturen. Och detta är i förlängningen i allra högsta grad oroande för medborgarnas tillgång till kultur.
  • pengarna som tas in ska gå till inköp av böcker och annan media. Det visar sig alltså nu tydligt att den borgerliga budgeten inte har varit tillräckligt stark för att finansiera den löpande verksamheten. Och detta är i allra högsta grad oroande för hur den övriga kommunala kulturen har det min sina finanser!
  • Min partikollega i kulturnämnden, Kerstin Wickman (mp), hade fått reda på detta via omvägar och kunde därför ställa en fråga om uthyrningen under tisdagens sammanträde med kulturnämnden. Vi fick således en kort dragning om saken. Hade hon inte ställt frågan så skulle oppositionen inte fått någon som helst insyn i ärendet. Och detta är i allra högsta grad oroande för demokratin!

måndag 9 mars 2009

Skyttelforbindelse


Eie Herlitz (t.v.) argumenterar bra för sin motion om att skapa en skyttelforbindelse mellan Slussen T-bana och Södra station.

På det sättet skulle man effektivt knyta ihop tunnelbana med pendeltåget och nya Citybanan.

Förbindelsen kan byggas i den befintliga tunneln från 1880-talet som stått helt oanvänd i många decennier.

uppd. Äh, borgarna röstade ner motionen, typiskt synd på ett bra förslag...

Posted by ShoZu

söndag 8 mars 2009

Mediakravaller

Känns lite skönt att det inte blev någon tennismatch i Stockholm. I Malmö har det däremot utbrutit kravaller. Enligt de bilder som förmedlats av bl.a. SVT, SvD och DN så rör det sig om runt en knapp handfull svartklädda och ett par hundra fotografer som tillsammans har sölat ner en svart polisbil med färg. En plastbit från ett blåljus, en backspegel samt en cykel tycks även ha demolerats.

Man undrar vad det här har med Mellanöstern-konflikten att göra. Kanske var cykeln av israeliskt märke?

Intressantast är väl ändå medias deltagande. På bilderna ser man tydligt att den s.k. 'massan' utgörs uteslutande av tidnings- och TV-fotografer. Har de ett ansvar? Ja, självklart! Vad gör de där? Finns det en historia?

Ja, det hela började år 1838. Den långa heta "Crusenstolpesommaren" blev svensk medias stora genombrott för aktivt deltagande i kravaller. Tidigare (t.ex. i samband med upploppen efter Axel von Fersens död 1810) hade tidningarna visserligen rapporterat om våldet. Men 1838 blev de aktiva deltagare på samma sätt som i Malmö idag.

I synnerhet blev Crusenstolpekravallerna ett genombrott för Aftonbladet som då hade blott åtta år på nacken. Tio år senare var AB och de andra liberala tidningarna relativt utmanövrerade och istället var det den då helt nya socialistiska pressen som slog igenom med sin hårdkokta rapportering från "Marsoroligheterna" på Storkyrkobrinken, då 18 personer fick sätta livet till.

» Läs mer i min avhandling (utkommer 8 maj).