måndag 29 juni 2009

Musikförbud i Göteborg

Från 1 juli förbjuds gatumusikerna i Göteborg att spela mitt på dagen. Orsaken är att stans företagare vill ha monopol på konsumenterna under de kommersiella lunchtimmarna, 11-15.

Man undrar vad Göteborgs politiker håller på med? Det är på pappret sossestyre i Götet, men detta är typiskt dålig borgarpolitik - helt i klass med Stockholmsborgarnas ren-stad-hysteri som obstruerar det fria kulturlivet att nå ut med information om kommande spelningar, föreställningar, utställningar, etc.

Usch!

Förbjud kommersen i stället! Folk shoppar för mycket!

torsdag 25 juni 2009

Göran Hägglund

Göran Hägglund öppnade Kd:s riksting med ett jättelångt tal. Trots längenden på hans anförande var det en förhållande vis stor andel av tiden som användes till kultur och kulturpolitik.

Hägglund noterade bl.a. att politiken, i synnerhet den borgerliga politiken, av tradition har förbisett kulturområdet. Han hade några bra poänger om urban kulturmiljö (som Kristina Alvendal nog borde lyssna på), som jag gärna skriver under på. Kopplingen mellan kultur och miljö var en annan intressant aspekt som togs upp. Vårt kulturarv förstörs av bl.a luftföroreningar och försurningar i markerna. Inget nytt, men trevligt att den borgerliga sidan börjar upptäcka sånt också.

Men anförandet tydliggjorde också skillnaderna mellan den borgerliga kultursynen och den gröna. Hägglund påpekade flera gånger att konst ska vara vacker, uppbygglig och allmänt trevlig. Provokationer och samhällskritik tycks inte vara efterfrågade aspekter i den kristdemokratiska konservativa kulturpolitiken. Oförståendet inför t.ex. Kontfacks
studentarbeten är stort hos Hägglund, likaså den några år gamla Ecce Homo-utställningen.

Synen på upphovsrätten och modern teknik är en annan punkt där vi skiljer oss markant.

tisdag 23 juni 2009

+3:30

Just nu uppmanas på flera håll att ställa om bloggarna till Teheran-tid d(+3:30) för att visa stöd för demonstranterna i Iran. Jag passade också på att ställa om språket till persiska så bloggen kommer se lite spegelvänd ut ett tag framöver, åtminstone i vissa webbläsare.

Enligt uppgifter så söker Iranska myndigheter igenom alla iranska bloggar. På min blogg kan de hitta sökord som "upplopp" och "gatubråk"!

onsdag 17 juni 2009

Ny högskoleminister...

Om en knapp halvtimme, kl. kvart över tre, presenterar regeringen den nya forsknings- och högskoleministern som tar över efter Lejonborg.

Vågar man hoppas på någon ur Folkpartiet "liberalerna", dvs. Birgitta Olsson. Eller blir det någon stockkonservativ Jan Björklund-figur nu igen...?

Uppd.: Nix, det blev Tobias Krantz. Vem sjutton är det? (riksdagsman, smålänning, bloggare, doktor, i övrigt helt okänd. Sannolikt en Björklundare... snark!)

Fortsatt rödgrön ledning!

Enligt SCB:s partisympatiundersökning som genomfördes under maj månad och som släpptes idag, så behåller - och befäster - Miljöpartiet de gröna positionen som tredje största parti både i Stockholm och i riket.

I Stockholm ligger mp kvar på i princip samma nivå som i novembermätningen och har 13,7 % av Stockholmsrösterna. Samtidigt konstateras att de rödgröna fortfarande en knapp ledning i Stadshuset. S+v+mp har tillsammans 47,3%. Högerblocket (som inte har med Centern i sin Stadshusallians) har 45,9%. Fortsatt misstro mot den moderatledda majoriteten alltså!

Även i riket som helhet är de rödgröna fortsatt störst. I vanlig ordning fokuserar borgarblaskorna dock på annat: SvD har rubriken "Alliansen ökar sitt stöd" på förstasidan, och nåt om SD i artikeln (de bytte rubrik där alldeles nyss...), och krönikören P J Anders Linder kan inte räkna. I DN noteras att M är det parti som har ökat mest sedan valet 2006.

'

» Undersökningen bygger på intervjuer med 6.506 personer.

måndag 15 juni 2009

Säsongsavslutning med kommunfullmäktige


I sedvanlig ordning bjuder Stockholms hamnar stadsfullmäktige på båtresa och mat som avslutning på den kommunpolitiska terminen.

Trevlig tillställning i Stora magasinet vid Stadsgårdskajen. Här ska såsmåningom bli värdens största fotomuseum enligt grundarna, bröderna Broman.

Spännande, minst sagt!

Posted by ShoZu

torsdag 11 juni 2009

-2898 röster

Nu är rösterna från EP-valet räknade. Miljöpartiet ökade en dryg tiondel från valnattens resultat samtidigt som Socialdemokraterna förlorade ungefär lika mycket. Det är väl de sista förtidsrösterna som har kommit till.

Trots dessa nya röster räckte det ändå inte riktigt till. S-tappet i kombi med MP-framgången gör att det - om jag räknat rätt - saknas mindre än tretusen röster (2 898 röster) för ett tredje grönt mandat. Detta tredje mandatet skulle i så fall ha kommit med Lissabonfördraget och troligen tillfallit Bodil Ceballos.

Personkryssen verkar dock inte vara helt räknade än - det uppdateras fortfarande på valmyndighetens sida. Just nu ligger Zaida 16296, men behöver ytterligare 1132 kryss för att ta sig förbi femprocentspärren.

Miljöpartiets slutresultat i EP-valet: 11,0%.
Av väljarna i Stockholm var det 16,8% som röstade grönt!

___
uppd. tydligen var inte heller antalet röster helt färdigt. Nu saknas bara 2 438 röster till det tredje mandatet. Och för Zaidas del saknas 1 121 kryss till 5 procentspärren...

tisdag 9 juni 2009

Isbjörnar på Stockholms gator

Tidig morgon på väg till gruppmöte i Stadshuset.

Vid bussbytet på Kungsholmen möts jag av pingviner och isbjörnar. Det är miljöpartisterna i landstinget som har klimataktion med djurkostymer och flygbladsutdelning.

Rädda klimatet. Satsa på kollektivtrafiken!
• Förbifart Sthlm - en klimatkatastrof för länet.

söndag 7 juni 2009

Störst på Söder!


Miljöpartiet är största parti på Södermalm, 21,9% över hela ön.

Vi dammar förbi socialdemokraterna i Stockholm. Och i mitt valdistrikt, Högalid 5, har vi 30,8%.

Bra, grönt val!

Posted by ShoZu

Isabella Lövin


Mp's andranamn, Isabella Lövin, verkar klar för Bryssel.

Posted by ShoZu

11,5%


Valvakan på Mosebacke kunde inte fått en bättre start, 11,5% i SVTs ValU.

Posted by ShoZu

Valdag


Jag står utanför vallokalen vid Högalidsskolan - kanske landets grönaste distrikt - och delar ut valsedlar.

Uppslutningen från de andra partierna är väl sådär... Bara fp och piraterna här!

Posted by ShoZu

lördag 6 juni 2009

Medborgarskapsceremoni

Medborgarskapsceremoni i Stadshuset. Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt inleder.

Så småningom blir det utdelning av Nelson Mandelapriset och sen kaffe och kanelbulle i Gyllene salen. Och utdelning av bevis till nya medborgare. Ett bra sätt att fira nationaldagen! 


Posted by ShoZu

fredag 5 juni 2009

Egalia


Och fritidsgården för HBT-ungdomar, Egalia, fick också 100.00 kr.

Priset gör stor nytta efterssom den moderatstyrda majoriteten i stadshuset har dragit det bidrag som Egalia tidigare fått. Med prispengarna kommer de kunna hålla öppet åtminståne året ut.

Mp har tillsammans med de andra oppositionspartierna kämpat för Egalias fortlevnad. Bla har Yvonne R en motion i ärendet som ska behandlas i fullmäktige in kort.

Rädda Egalia!

Posted by ShoZu

Ingen människa är illegal


Organisationen "Ingen människa är illegal" får 100.000 kr från Grön fond. Yvonne Ruwaida delar ut priset.

Grön fond är resultatet av mp "lönereducering". Borgarrådet Yvonne Ruwaida avstår från halva lönen för att visa att politikerlönerna i Stadshuset är på tok för höga.

Posted by ShoZu

Carl i ledning


Jag missade tv-debatten i går kväll. Ingen fara - jag vet redan vad jag ska rösta på. Och jag är visst inte ensam. I DN:s poll ligger Carl so far i ledningen om vem som klarade sig bäst.

Samma tidning presenterar idag också en oppinionsundersöknin. Miljöpartiet får 11,1%. Nu är det bara tiondelar kvar till det tredje mandatet - så gå och rösta din röst kan vara skillnaden.

Positivt i DN/Synovete-undersökningen är det stora intresset. Över hälften angav ett favoritparti. Allt tyder på att trenden med vikande valdeltagande kommer att brytas.

Posted by ShoZu

torsdag 4 juni 2009

Gå och rösta!

Nej till EU:s ordförande Jan-Erik Gustafsson uppmanar EU-kritiker att stanna hemma på söndag.

Syftet med att bojkotta valet skulle vara att inte ge legitimitet åt EU-Parlamentet. Om många hänger kvar hemma på soffan, säger han, "så får vi ett så lågt valdeltagande att valet inte längre är legitimt".

Resonemanget är både haltande och farligt!

Ett lågt valdeltagande har i praktiken ingenting med legitimiteten att göra. I USA väljer vanligtvis ungefär varannan att inte rösta. Men den amerikanska presidenten lider sällan av brist på legitimitet. Barosso eller de andra EU:s kommissionärerna har ingen röstat på, men de anses likväl legitima, likaså ministrarna i ministerrådet (som i Sverige enligt en urvattnad representativ demokrat utses av statsministern - som utses av riksdagen - som väljs av folket. Fyra led bort alltså!).

Om vi som är EU-kritiker överlåter åt ja-sägarna att bestämma själva så får ju de all den makt vi inte vill ska finnas överhuvudtaget. Federalisterna får ett ensamt grepp över byråkratin och så står vi där med en allt starkare centralstyrning, med allt fler och tyngre beslut som tas utanför demokratin och med en federal EU-armé, et cetera. Allt detta medan J-E Gustafsson lugnt snarkar vidare hemma på soffan.

Jag tänker iallafall inte stå vid sidan om och se på hur demokratin undermineras och försvinner! Jag tänker gå och rösta på söndag!

tisdag 2 juni 2009

En röst på moderaterna är en röst på nyfascisterna

Fredagens opinionsmätning från Novus (där mp fick 10,8%) visar att moderaterna backar kraftigt. Nu är de nere i runt 22%. Kanske beror det på att väljarna så smått börjar inse att Reinfeldts klimatsnack är bluff, kanske beror det på att väljarna har fattat att en röst på moderaterna är en röst på Berlusconi och på nyfascististerna i Alleanza Nationale. De kommer sitta i samma grupp i Bryssel och därmed rösta gemensamt. 

Ur gårdagens DN:
EPP-ED Gruppen för Europeiska folkpartiet (Kristdemokrater och Europademokrater)

288 ledamöter från 27 länder.

Största gruppen som domineras av tyska kristdemokrater och brittiska konservativa, varav de sistnämnda ska lämna och bilda en mer EU-kritisk grupp. Oeniga om Turkiets medlemskap. Majoriteten mer värdekonservativ än de svenska moderaterna.

Svenska partier: M och KD

Parti som är med: Italienska Alleanza Nationale, fd nyfascistiskt parti, kommer med efter valet genom samgående med Berlusconis parti Frihetspartiet.

Vi ser också att Piratpartiet eventuellt kommer att sätta sig med folkpartiet i den liberala gruppen, och rösta för marknadsliberalism och gemensamt försvar.

Gårda

Gårda är ett område i Göteborg med ett tjugotal kulturmärkta hus. Där vill näringslivet bygga en parkeringsplats för Svenska mässan och således riva husen. Ett helt normalt scenario för vilken stad som helst i Sverige. 

Det som verkar lite märkligt denna gång är att miljöpartiet tydligen kommer att rösta för rivningen och för parkeringsplatsen. 

Jag har själv aldrig hört talas om Gårda tidigare och har ingen aning om vad som pågår bakom kulisserna i Göteborgs stadsbyggnadsnämnd. Men man är ju sugen på att få en bättre förklaring till mp-gbg's agerande än "realpolitik"och "tuffa förhandlingar med grå betongsossar". Det är visserligen inte lätt att ha med byggivrare att göra, minnet från förra mandatperiodens 20 000 bostäder sitter i. Då fick vi (och jag själv som ledamot i stadsmuseeinämnden) offra en hel del av vår politik för att i gengäld få igång Stockholmsförsöket med trängselskatten. 

Måhända är läget i Göteborg något liknande. Men lärdomen bör ändå vara att man ska stå på sig i de viktiga frågorna, och inte gå på hot om kabinettsfrågor och sånt. Bevara Gårda!

Mer om "Gårdagate", finns t.ex. här, här, här och här. Men däremot ser jag inget här...