onsdag 25 november 2009

Släpp prestigen nu Madeleine! Låt Aspuddsbadet bli en valfråga!

Madeleine!
Släpp principerna, och släpp prestigen.
Låt badhusfolket ta över driften och låt föreningen rusta upp badet.

Eller lägg åtminstone frågan på is. Låt Aspuddsbadet bli en valfråga!

____
» Läs om dagens polisattack i DN, DN, (DN-bildspel), SvD, och på Stefan Nilssons blogg.
» Jag
har skrivit tidigare om Aspuddsbadet: 17 okt-08; 30 sep-09; 13 nov-09.
» Gå med i Facebook-gruppen "Rädda Aspuddsbadet".
» Se mig i kommunfullmäktige (YouTube).

fredag 13 november 2009

Budgetdebatt i kommunfullmäktige - Inga besked i kultur- och idrottsfrågorna

Idag debatterades Stockholms kultur- och idrottsbudgetar för 2010.

Idrottsborgarrådet kunde stolt berätta att nya Stockholmsarenan är klar att bygga. Finansieringen är ordnad. Utan att veta hur avtalen ser ut så känns det som ett mycket bra besked. I den bästa av världar skulle jag trots allt vilja ha en något mindre arena än den föreslagna, gärna också med naturgräs. Dessutom skulle den må bra av att flyttas något bort från Nynäsvägen, och att förbindelserna med kollektivtrafiken görs än tydligare än idag.

Däremot gavs inte det efterlängtade beskedet om att Aspuddsbadet får vara kvar. Under inledningsanförandena satt oppositionspolitikerna på sina platser iförda färglada badmössor för att visa vårt stöd för badhusföreningen. Själv pratade jag förutom om Aspuddsbadet, även om Högdalstopparna, bandyhall och kvartersnära kultur och idrott.

Något besked om hur den moderatstyrda majoriteten tänker sig finansiera sin stora satsning på bibliotek i Stockholm gavs inte heller. De gräver djupa hål i kulturverksamheterna för att få loss pengarna. Och det kommer i sin tur med all sannolikhet betyda stora personalavgångar, och därmed minskad kultur. Men i vilka delar av kulturen fick jag - trots upprepade frågor - inte veta.

Hittills har borgarna under mandatperioden friställt över 100 heltidstjänster, varav en dryg tredjedel inom kulturskolan. Även museerna, stadsteatern och biblioteken har drabbats. Ungefär 100 miljoner kronor krävs för att återställa den kommunala kulturen i det skick vi lämnade över den efter valet 2006.

Men inför nästa år får alltså kulturdirektören ett reellt sparkrav på omkring ytterligare 30 miljoner. Det är hårda tider för kulturen i huvudstaden.

» Budgetdebatten i media: DN, SvD, ABC, SR
» Andra bloggar om kulturdebatten: Stockholmsvänstern, Per Ankersjö

onsdag 11 november 2009

Maria på Universitetet


Just nu gästas min arbetsplats, Stockholms universitet, av Maria Wetterstrand för en lunchföreläsning om globala klimathot och politiska lösningar.

Att fortsätta peka på andra istället för att agera själv är inte hållbart. Sverige måste gå före i ambitionen att minska vår klimatpåverkan. Det folkliga stödet för en sån politik är stor. 90 procent an Sveriges kvinnor tror att vi kan avstyra klimathotet på politisk väg. Det är bra!

Regeringens står dock passiva och hävdar nöjt att Sverige är bäst i världen. Samma sak hävdar ytterliggare minst 6 länder!

Sanningen är att den moderatstyrda regeringen knappt gör ett dugg för klimatet. Ambitionerna är passiva, målen om bl.a. förnybar energi, minskat CO2-utsläpp, etc är tagna rejält i underkant.

Köpenhsmnsmötet kan bli succé eller fiasko. För att det ska bli bra måste vi i den rika delen av världen ta på oss vår del av kakan. Se statistiken om klimatpåverkan per capita och inte per nation.

Byt politik, inte klimat!

Posted by ShoZu