lördag 26 mars 2011

Håkan Juholts (linje-) tal på S-kongressen

Det här var inte bra!
- det är den snabba analysen av Håkan Juholts linjetal tidigare idag på S-kongressen.

Juholt höll på i över en timme. Han kunde ha strukit nio tiondelar. Man undrar vad "linjetal" betyder om man släpper så många politiska områden. Det var klassisk socialdemokrati: ord som skatter, pensioner, a-kassan, sjukförsäkringar tuggades om och om och om igen...

August Palms, Brantings och Palmes namn droppades flitigt både här och där i talet. Och så Karl-Oscar och Kristina, så klart (efter 58 minuter). Inte Reinfeldt, men däremot Harald Blåtand.

Men var var svaren på de stora frågorna: Inget om Miljö eller klimat! Den internationella politiken kom tio minuter från slutet och höll sig uteslutande till den finansiella krisen. Man undrar om Håkan suttit instängd länge och slipat på sitt tal och kanske missat vad som händer i världen: Var var Japan, Nordafrika, den globala flyktingfrågan, Mellanöstern, de religiösa konflikterna. Inget om detta nämndes.

Knappast något om skolan. Inget alls om utbildningspolitik och forskning.

Det tog tre kvart innan han nämnde: "rovdrift på naturen"!
Det tog över 50 minuter innan han nämnde ordet klimat, och det tog mindre än fem sekunder därefter innan han var färdig med det, och kunde gå vidare med ytterligare mer om skatter, klyftor, a-kassa...

Analysen av valförlusterna 2006 och 2010 fastnade i att det inte var politiken det hade varit fel på, utan oförmågan att kommunicera den. Detta har jag skrivit om förut på bloggen; om inte sossarna fattar att de måste vara med och ställa om Sverige mot ett modernare system med lägre energikonsumtion, utbyggndad av ny förnybar el och bättre kollektivtrafik, så kommer de fortsätta att förlora val!

Är detta Juholts inriktning i politiken så blir det inte lätt att sy ihop ett S+MP-samarbete inför valet 2014.


Några snabba slutsatser:
  • Positivt: Inledningen med kulturpolitik - Kraftig kritik mot Madeleine Sjöstedts indragna kulturstöd till flera av Stockholms kulturinstitutioner.
  • Negativt: Valförlustanalysen: "Det är inte vår politik som är fel, utan att vi inte lyckades kommunicera…", typ.
  • Bedrövligt: Tystnaden kring miljö och klimat…
  • Starkaste partiet: var dock det om barnfattigdomen. "Vi ska utrota barnfattigdomen!" och där håller jag iallafall med Håkan Juholt!
__
» Hela talet: SVT-Play.
» DN, Svd, Aftonbladet, Expressen (hela talet i text)