fredag 18 januari 2008

Kulturturné

Under torsdagen och fredagen höll jag tillsammans med kulturnämndens två ordinarie ledamöter i v och mp en liten kulturturné i Stockholm.

Bakgrunden är att v och mp i en gemensam skrivelse till kulturnämnden i höstas påtalade det olämpliga i att göra en gemensam resa till Köpenhamn i januari så som föreslagits. Inte minst tidpunkten - endast någon vecka efter att kulturskoleavgifterna dubblerats och ett stort antal person fått gå från sina anställningar på förvaltningen - gjorde tanken på en politikerresa smaklös.

Skrivelsen gick igenom och resan inställdes. Istället valde vi alltså att själva på eget initiativ besöka ett antal kulturverksamheter hemma i Stockholm. Vi har under två dagar fått tillfällen till bra samtal, mycket inspiration och information, men också både glädje, misströstan och oro från en rad kulturmänniskor.

Att resurserna till kulturen har minskat kraftigt sedan valet 2006 märks oerhört tydligt var vi än kommer och vilka vi än pratar med. Det gäller såväl de kommunala pengarna som resurserna på lantstings- och riksnivå. Och detta - märk väl - i tider då den ekonomiska konjunkturen är bättre än på mycket länge. Vad händer när kurvorna vänder? När vi verkligen måste börja spara?

Något måste göras omgående om vi inte ska stå helt utan kultur inför maktskiftet 2010.

Inga kommentarer: