torsdag 6 augusti 2009

Satsa på kultur i dystra tider!

Thomas Idergards artikel på DN-debatt, om att kommunerna borde dra in på stödet till kultur och idrott för att finansiera socialtjänsten, behöver egentligen inte kommenteras mer. Han har fel helt enkelt. Ändå är det ett tillfälle att få poängtera att:

1. Kulturstöd ska inte och får inte sättas i relation till socialvården. Då kommer kulturen alltid att förlora - hur mycket pengar man än har.

2. Det är just nu, i ekonomiskt lite dystrare tider, som kommunerna ska satsa på kultur. Kultur är relativt billigt. Det förgyller livet för alla, inte minst de som just fått lämna sina jobb. Och satsningar på kultur kan vara en (av många) vägar ut ur krisen. Dessutom konsumeras mer kultur i kristider än i goda tider.

3. En gång för rätt länge sedan, i en Holländsk liten stad, träffade jag en Brittisk historieprofessor som jag hade ett långt samtal med. Det handlade om hans syn på civiliserade och ociviliserade städer. Det främsta kriteriet enligt professorns bedömning, för urban civilisering, var just hur mycket pengar som lades på kulturen. Intressant tanke!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tror du på detta själv ?

Att människor som förlorat jobbet mår bättre av ett nytt konserthus.

L

Mats Berglund sa...

Människor som förlorat jobbet mår nog bra av att gå på konsert, ja!

Katarina sa...

Det är självklart att kultur och idrott ingår i kommunernas kärverksamheter. Det gäller för övrigt staten också. Tyvärr är det allt vanligare, nu senaste i kulturutredningen och kulturborgarrådets artikel (http://madeleinesjostedt.wordpress.com/) argument om varför inte det bästa. Hon menar att kultur bidrar till kommunens attraktivitet, och att den därigenom får intäkter som kan gå till sjukvård och skola etc. Det kan nappast vara kulturens uppgift i samhället att dra in pengar och locka världsstjärnor. Kulturen är mycket bättre på att stå för skönhet, bidra till demokratins och offentlighetens samtal om vilka vi är och vill vara som ett samhälle, yttrandefrihet, ja grundläggande diskussioner om vad det är att vara människa och att ingå i en gemenskap. Sådana diskussioner är nödvändiga för det demokratiska samhället. Madonna kanske kan bidra en del hon med men det är knappast tillräckligt.

Andra som formulerat detta bättre:
http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/nina-bjork-kreativitet-varde-generositet-nagon-forsoker-fa-mig-att-inte-forsta-de-har-orden-1.811281

http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/stefan-jonsson-konstfacks-elever-foljer-den-nya-kulturpolitiken-1.815076

http://www.eurozine.com/articles/2007-06-28-peck-sv.html