söndag 17 maj 2009

hem från kongressen...

Precis hemkommen och kollar nyheterna från Skövde. Båda kvällstidningarna drar tydligen än en gång upp århundradets icke-nyhet: Peter och Maria avgår i enlighet med Miljöpartiets rotationsprincip ett halvår efter valet. Okej!

Rotatitionsprincipen (principen mot långtidssittande) har funnits och varit allmänt känd och uppskattad i partiet hur länge som helst. Dessutom: idag är Peter och Maria åldermännen bland riksdagens partiledare, det är väl rätt naturligt att de skulle ha avgått efter valet även utan rotationsprincip. Nio år är en lång tid - det är ett år längre än vad USA:s president sitter, som jag hävdade från talarstolen (och som jag självklart snodde från Peter Eriksson som just sagt samma sak!)

Min egen påverkan på kongressbesluten var nog perifer, men ändå inte helt obetydlig. Jag hann upp i talarstolen vid två tillfällen. Och jag la sex yrkanden varav tre avslogs, två bifölls helt och ett delvis, rätt okej utdelning trots allt.

Blev lite irriterad över att MP:s svar på vårdgarandin, det vi kallar "Barntid", inte kunde få en mer queer och feministisk prägel. Tanken med motionen (som kom från Grön ungdom) var att även den "andra" partern i t.ex. en regnbågsfamilj skulle kunna använda barntiden. Men motionens att-sats, som också blev beslut, öppnar upp inte bara för regnbågspartnern, utan även för i princip vem som helst att få använda förälderns barntid - alltså även t.ex. Göran Hägglunds svärmor eller Fredrik Reinfeldts barnflicka.

Det blev inte helt bra där!

Mitt förslag om max 12 år i sträck som heltidspolitiker föll också. Kanske trots allt lite bra då effekterna inte är utredda helt och hållet. Men något måste till framöver för att hejda utvecklingen mot livstidspolitiker inom mp. Kanske en 16 årsgräns!?

Sammantaget var det en mycket bra och trevlig kongress där vi tog många kloka och sansade beslut som stärker den gröna rörelsen inför de kommande valen 2009 och 2010. Idag kom Sifo med siffror som än en gång befäster Miljöpartiet som Sveriges tredje största parti och den rödgröna koallitionen som det största blocket.

1 kommentar:

Anonym sa...

Peter och Maria kan ha andra viktiga uppdrag i partiet än att vara just språkrör så det är klart att de skall avgå. Skulle de klamra sig fast vid språkrörsuppdraget och tänja på reglerna genom att få igenom en förändring av rotationsprincipen skulle de tappa sitt förtroende.