söndag 20 september 2009

Usch vad många historiker det blev...

Under hösten kommer de första delarna i Nordstedts nya Sverigehistorik ut. Sammanlagt ska det bli åtta band som täcker kronologin från istiden till idag. "Det var femtio år sedan något liknande projekt genomfördes i Sverige", säger Dick Harrison, och syftar väl då på Bonniers tiobandsverk.

Nu är det ju inte riktigt femtio år av forskning som ska kompletteras eftersom Carlsson/Roséns helt fantastiska standardverk, Svensk historia, del 1-2 (Esselte studium), uppdaterades ett antal gånger fram till åttiotalet. Men ändå nära tre decennier av ny kunskap. Helt rätt tänkt alltså av Nordstedts förlag. Med detta projekt - flankerat av satsningar av såväl TV4 som Historiska museet - kan de nog reparera det pinsamma misstaget från nittiotalet då uppdraget gick till Herman Lindqvist. Däremot tror jag de upprepar Bonniers sextiotalsmisstag att använda sig av alldeles för många författare.

Istället för att betala duktigt och låta en eller max två historiker skriva hela verket på heltid och få ett antal assistenter till hjälp (som skulle kunna få ekonomisk ersättning och inte bara fina bockar i cv'n), har man som vanligt valt den snabba och billiga vägen med en högpresterande chefredaktör och ett helt fotbollslag av skribenter.

De åtta verken ska alltså skrivas av sammanlagt elva författare. Det är fina namn allihop. Helt i klass med svenska kocklandslaget - de stora stjärnorna saknas i stort sett helt men det lär trots allt kunna bli smakliga aladåber (inte minst blir man glad att se N. E. Villstrand och Yvonne Hirdman).

Men, med så många kockar och dessutom med en något tveksam lagledare i det här projektet kommer författarna till det viktigaste referensverket även efter 2011 att fortsätta heta Sten Carlsson och Jerker Rosén.

1 kommentar:

Viola sa...

En/Två författare kan inte vara bra på hela Sveriges historia.

Av det jag har förstått är de författare som medverkar - historiker som skriver utifrån deras eget forskningsområde/expertis.