tisdag 8 november 2011

Om att välja grönt borgarråd

I morgon (9 nov) väljer medlemmarna i Miljöpartiet de Gröna i Stockholms stad ett nytt borgarråd efter Per Bolund som lämnade posten för att bli ekonomisk talesperson i den gröna riksdagsgruppen. Jag kommer rösta på Daniel Helldén, det har jag redogjort för tidigare. Men det här inlägget handlar om annat.

Vi har valt att ha en öppen process med många kandidater. Men debatten runt borgarrådsvalet har tyvärr varit allt annat än snygg och städad. Flera påhopp och personangrepp har förekommit. Debatten i de sociala medierna har inte handlat om politik och förmåga till ledarskap, istället har den dominerats av ständiga försök att misskreditera åsiktsmotståndare.

Valberedningen fick sig en känga av vårt tidigare språkrör, som i sin tur attackerades med orden ”Göran Persson-fasoner”. Kanslichefen på stadshuset tog ställning för en kandidat och fick med diverse otidigheter veta att han som tjänsteman borde hålla sig utanför processen. Flera Slussen-aktivister såg en av kandidaterna som den bästa och försökte få medlemmar att rösta utifrån ett politiskt perspektiv, men också icke-medlemmar med grön grundinställning att bli medlemmar för denna enda fråga. Det resulterade i en storm på Facebook och Twitter som ett försök att ”kuppa” borgarrådsvalet. Ord som ”vidrigt”, ”skamlöst”, o.s.v. har hörts. En ledamot i fullmäktige och engagerad medlem publicerade en skärmdump med Slussen-aktivisternas brev och personerna bakom detta ”kuppförsök” namngivna, vilket andra ansåg vara ett grovt personpåhopp.

Allt det här riskerar nu att krackelera partiet. Känslorna har kommit i svallning och flera medlemmar har gått till överord (förmodligen även jag). Därför är det oerhört viktigt att det nya borgarrådet – vem det än blir – behandlar alla medlemmar med stor respekt och öppenhet. Och tillsammans med styrelsen, fullmäktigegruppen och alla medlemmar ser till att hålla ihop partiet och föra vår politik framåt. Bara så kan vi vinna valet 2014.

4 kommentarer:

Jakop Dalunde sa...

Mats. Som jag skrev till dig på facebook.

Det mail jag fick var inte skickat till mig i förtroende - det var ett massutskick. I mailet finns en uppmaning att skicka det vidare.

Det är mailkampanjen i sig som bidragit till stämningsläget, inte att jag och andra synliggjorde den. Den som skickar ett sådant massutskick med den typen av innehåll måste kunna stå för det offentligt.

Uppropet om att gå med i MP enkom för att påverka just detta personval har även florerat på facebook och bloggar. Jag har kommenterat bilden på ett sakligt och balanserat sätt.

Inte heller jag gillar utvecklingen i partiet, men problemet är ju kampanjmetoderna - inte att de synliggörs och diskuteras.

Jag har full respekt för Daniel Helldén och han har ingen skuld bakom mailkampanjen, vilket jag och andra framhållit. Däremot finns ju en risk att det faller skugga över honom om hans supportrar försvarar mailkampanjen.

Till sist förstår jag inte varför det skulle vara relevant att apostrofera mig som fd GU-språkrör? Vad skulle det ha med saken att göra? Jag är ledamot i fullmäktige och engagerad medlem, precis som du.

Christian Valtersson sa...

Som jag och flera noterat på facebook är det dock viktigt att Daniel tar avstånd från de här kampanjmetoderna om han - om han blir borgarråd - vill kunna bli respekterad brett i partiet. Annars skapar han en situation där detta framstår som sanktionerat av honom.

Tomas M sa...

Din beskrivning av de (tre olika!) mejlkampanjer som kommit upp till ytan är ju dessutom väldigt pravdisk. Om det bara var så att de lyft Daniel som bästa Slussen-kandidat, så hade det varit helt okej. Men de har också pläderat negativt mot andra kandidater. Sofie Björck har rentav erkänt att den rangordning som presenterats inte är efter i vilken utsträckning kandidaterna håller med om att bevara Slussen, utan är "taktik".

Vad gäller kuppandet så är det förstås att kuppa om man värvar människor enkom för att påverka ett visst val. Här är Sofies blogginlägg talande, hon säger explicit att det handlar om att "ta makten" genom att komma som nya medlemmar till mötet. Att du inte kan erkänna att detta är själva sinnebilden av ett kuppförsök är talande.

Värt att understryka är att ingan av kandidaterna rimligtvis ligger bakom något av detta. Däremot är det ju tråkigt att vi inte alla kan vara eniga om att dessa smutsiga kampanjknep inte är okej. Heder till Eduardo där, som reagerat på detta.

Mats Berglund sa...

Förlåt Jakop, jag visste inte hur du ville bli apostroferad. Jag har ändrat nu.