tisdag 6 december 2011

Monopolsituationen bland Stockholms biografer förstärks

Kulturhuset tillkännager i ett pressmeddelande att Klarabiografen, som hittills varit en kommunal biograf, från och med nästa år kommer att övergå i SF Bio. Syftet anges vara att Kulturhuset inte har kompetensen att driva en biograf, och att det öppnar möjligheter till ett större filmutbud i och med övergången.

Jag är inte nöjd med detta. Vi har idag närapå en monopolsituation bland Stockholms biografer, och denna situation förstärks ytterligare i och med att stadens enda kommunala biograf övergår till det stora monopolet SF Bio.

Miljöpartiet har istället gått åt det motsatta hållet. Vi har verkat för att undersöka möjligheten att driva en reguljär kommunal biograf, som i likhet med den kommunala teatern, Stadsteatern, ska ha som syfte att bredda utbudet genom att erbjuda kultur av hög kvalitet till Stockholmarna.

Miljöpartiet har tidigare visat ett stort engagemang i filmfrågan, bland annat genom att säkerställa att den tidigare Kvartersbion vid Hornstull fick fortsätta sin verksamhet genom övergången till Bio Rio i regi av Folkets hus och parker.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det ser ut så här i hela Sverige. Vissa filmer kommer aldrig upp därför att Bonniers inte vill det, eller för att inte TV4 kan göra en kul intervju på nyhetsmorgon och Expressen skriva en fräck reecension.

Det har varit en skandal med svensk bio de senaste 5 åren.

Anonym sa...

Synd! Det finns så mycket bra, intressanta, lite smalare filmer, som aldrig går upp på biograferna. Mot bakgrund av all den kommersiella hollywoodsmörja som SF Bio visar, befarar jag tyvärr att detta innebär ett ytterligare steg i denna likriktning. Det finns en filmvärld utanför hollywood och svenska storfilmer. Bonniermonopolet har sannerligen gjort kultursverige fattigare. Mvh, Örjan Eriksson

Jens Lanestrand sa...

http://jenslanestrand.wordpress.com/2012/03/30/stockholm-far-nytt-arthouse-multiplex-med-stod-av-byggkvinna/