onsdag 7 december 2011

Bokslut i arenafrågan

Så har Styrelsen för Djurgårdens IF FF äntligen meddelat att de lägger ner planerna på att bygga en ny arena.

Frågan har varit långdragen, inte minst på grund av de borgerliga partiernas hycklande i frågan. I två valrörelser har Djurgårdens fans blivit lovade en ny arena, trots att projektet så uppenbarligen varit omöjligt. Jag har flera påpekat det olämpliga i att utfästa den typen av vallöftet, både i kommunfullmäktige och på min blogg.

Dagens besked bör dock ses som glädjande för alla parter: Stockholmarna behöver inte betala för, eller ta ansvar för ett högriskprojekt som en ny arena skulle ha varit. Det samma gäller självklart också fotbollsklubben, som hade riskerat ekonomiskt obestånd om planerna fullföljts. Och för Stockholmsfotbollen kan minst två klubbar vara med och satsa på en arena vilket betyder större stabilitet och sannolikt bättre matchinramningar.

3 kommentarer:

Johannes sa...

Är du verkligen nöjd med att Stockholmsklubbarna får uppleva ett nytt globen? Du vet, arenan som dödade Stockholmshockeyn? Minnet är tydligen kort bland miljöpartisterna.

Mats Berglund sa...

Hej Johannes,

Nu vet jag inte riktigt vad du menar med "ett nytt globen".

Men, för det första tror jag inte det var arenan som dödade Stockholmshockeyn. Snarare andra saker som tex spelschemat med en miljon betydelselösa matcher, bristen på profiler i Svensk hockey, konkurrensen från andra sporter framför allt (den internationella) fotbollen.

Och för det andra, om det är den överdimensionerade arenastorleken du syftar på, så var jag tyvärr ensam i kommunfullmäktige att argumentera för att minska antalet åskådarplatser. På nya Stockholmsarenan kommer - precis som i Globen - publiken sitta väldigt glest. Man bygger för 30.000 sittande där man borde ha sneglat på Malmö och Gbg som bygger runt 20.000 sittplatser.

Du kan läsa mitt anförande i kommunfullmäktige här: http://mats-berglund.blogspot.com/2010/09/om-arenaloften-och-populism.html

Johannes sa...

Jag syftade på arenans storlek, ja, och vidare att arenans design gör att ljudet i arenan försvinner upp i taket. Någon hockeyarena är det definitivt inte. Jag ser väldigt många paralleller med Stockholmsarenan.

Nej, detta var sannerligen inget glädjande besked. Djurgården ville ta ansvar för sin egen verksamhet och bygga sin egen anläggning. Det blev slutligen för dyrt för ÖIP. Tills vidare ligger projektet på is, men förhoppningsvis kan det väckas till liv igen inom något decennium, gärna med sikte mot Värtahamnen.

Det är väldigt trist att se hur miljöpartiet, framförallt med Stefan Nilsson i spetsen, inte ens ville att Djurgården skulle få utreda frågan. (Se Stefan Nilssons anförande i Östermalms stadsdelsnämnd)

En sådan destruktiv syn på föreslagna projekt vill jag inte vara med och stödja. Därför kan jag inte rösta på miljöpartiet så länge Nilsson är kvar i partiet. Vilket är synd, för det är många frågor jag håller med er i, t.ex. gällande förbifart Stockholm.