fredag 4 juli 2008

FRA - Datainspektionen - Statsministern - Rapport- SÄPO

FRA-turerna går vidare, och jag känner mig allt mer förvirrad. Efter tre anonyma klagomål om olaglig hantering av personuppgifter ska Datainspektionen genomföra en inspektion hos FRA i september.

Samtidigt säger Fredrik Reinfeldt till Rapport att han inte kände till att FRA lagrar all svensk trafikdata, vilket bl.a. ger de möjlighet att kontrollera varenda svensks surfvanor. Han säger att han "utgår ifrån" att FRA följer lagen. Det känns lite vagt! Speciellt med tanke på att han just gett berörda myndighet nya verktyg som är oerhört kraftfulla - och oerhört farliga i händerna på någon som eventuellt nu inte bryr sig om att ens försöka följa lagen.

För att understryka statsministerns osäkerhet kring FRA's laglydighet har nu SÄPO satt igång en utredning för att kolla hur det egentligen är ställt på anstalten.

Men hur kan man veta att man åtminstone kan lita på SÄPO då? De ska ju samtidigt också utreda vem på FRA som läckte ett dokument till Rapport. Nu är inte jag jurist, men jag känner att en sån utredning helt klart tangerar vad som är lagligt. Vad har hänt med meddelarskyddet egentligen. Vart är vårt rättssamhälle på väg?

Man kan ju lätt bli både nervös och konspiratorisk när FRA och SÄPO börjar kolla varandra, datainspektionen snokar och Regeringen har ingen koll. Och allt pytsas ut i lagom doser till oss vanliga medborgare via den statskontrollerade televisionen.

Vad har månne "den kontrollerande kvintetten": [FRA - Datainspektionen - Statsministern - Rapport- SÄPO] mer för skumma påsar ihop? Kanske blir vi varse så småningom, kanske inte... huh!

Inga kommentarer: