tisdag 26 augusti 2008

Waldorfutbildningen stoppad

Något har varit ruttet på LHS: studenterna verkar omotiverade, lärarna likgiltiga och ledningen ofokuserad. Det är alla jag har pratat med (vänner och kollegor, alla med anknytning till lärarhögskolan) överens om. Därför är det bra att lärarhögskolan nu flyttar till Stockholms universitet, och får ny ledning och nya prefekter, mm.

Men det finns också en del obehaglig smolk i den bägaren. Naturvetarna och Bolognaförespråkarna på SU vill inte veta av "flummet" - det som sticker ut. Därför har universitetsledningen beslutat att stoppa utbildningen av Waldorflärare. Det är naturligtvis oacceptabelt. Miljöpartiet har kämpat i många år för friskolorna och de fria pedagogikerna - det är en grundsten i den gröna ideologin. I Sverige går 7000 elever i waldorfskolor och förskolor. Om vi inte fortsätter med utbildningen kommer dessa barn och unga snart stå utan lärare.

Min parti- och kulturnämndkollega Kerstin Wickman (mp) har tillsammans med en rad andra framstående professorer och kultur- och utbildningspersoner skrivit en debattartikel i söndagens SvD.

Vår rektor har i ett mindre nyanserat inlägg besvarat kritiken.

9 kommentarer:

Anonym sa...

vi tog vårt äldsta barn ur waldorfskolan efter att ha pratat lite längre med hennes lärare och insett att hon nog var lite för Steiner-influerad. Dvs förbjöd barnen att använda svart i målandet, och så blandades riktig historia med mytologi helt på måfå (dottern trodde att Excaliburs magiska svärd var en realitet).

Hon och de andra lärarna var waldorfutbildade på LHS. Det är ju solklart att den utbildningen inte var vetenskapligt tillräcklig. Den var ju inte ens på högstadienivå!

Vadå "waldrof grundsten i den gröna ideologin", jag är miljöpartist men måste man få pseudovetenskap på köpet? Idag är det VIKTIGARE ÄN NÅGONSIN att en grön politik bygger på vetenskaplig konsensus t ex i klimatfrågorna. Det finns inget utrymme flumma i vår politik längre. Det är på allvar nu. Roligt och mysigt får man ha på andra sätt...

Anonym sa...

Jag vill först säga Tack Kåre Bremer. Och Mats, hur tänker du? Ska du fortsätta göra bort dig när Hare Krishna vill ha "Vaishnavahögskola" på SU, eller när Scientologerna vill införa Dianetik på psykologlinjen? Plymouthbröder, se hit, här har ni er man för akademiska studier - Mats Berglund!

Hoppas att både antroposofin och miljöpartiet kastas ut från det svenska samhället snabbare än kvickt!

/Anonym f.d. antroposof

Anonym sa...

Emil skrev:

"jag är miljöpartist men måste man få pseudovetenskap på köpet?"

Om man försöker tränga in i vetenskapsbegreppet ur ett mer vetenskapsteoretiskt och a perspektiv framstår frågan om hur man kan förstå antroposofin som mer komplicerad än det först kan förefalla.

Medan det som idag mer allmänt kallas vetenskap med bas i en hypotetisk-deduktiv forskningsansats framstår som ett specialfall av ett mer allmänt vetenskapsbegrepp, framstår antroposofin som forskningsansats som ett likartat specialfall, där först en syntes av båda hållningarna, som ännu inte föreligger i tydligt märkbar form, motsvarar en mer komplett forskningshållning.

För ett försök att utreda åtminstone några av de frågor problemet berör, se What is Science? Some Comments from the Perspective of the Theory of Science

Anonym sa...

En de vetenskapliga grundstenarna är egenobservation. Astronomerna som misstrodde Galileo på sin tid vägrade titta i hans teleskop för det skulle ha kullkastat deras aristoteliska världsbild. Waldorfkritikerna gör samma sak. Trots att de oftast bekänner sig tillhöra den galileiska vetenskapstraditionen och hävdar att empiri är en källa till kunskap, sammanblandar de enträget teori och praktik, dvs antroposofi och waldorfpedagogik. Klarspråk: Steiner må ha varit snurrig men det som waldorfpedagogerna uträttar är storartat. Jag skulle uppmana alla att besöka en waldorfskola och med egna ögon se vad som försiggår där. Ni skulle bli förvånade. Men det gäller naturligtvis att våga titta i teleskopet och utmana sina egna förutfattade meningar.

Anonym sa...

Däremot är sannolikheten liten att folk läser ditt inlägg och besöker någon Waldorfskola, därför att varje egenobservation redan långt innan någonting sådant kunde bli aktuellt ger klara besked, att Antroposofiska Sällskapet är en sekt där folk far illa. Ja, vi är kanske några som tycker att antroposoferna och deras verksamhet luktar illa, och inte i första taget kommer att klä oss i myskläder i mjuka färger, precis som vissa inte ville titta i Galileos teleskop. Frågan är dock om vi kommer att vara en minoritet om 500 år... Det är din tid, och din gissning Dag!

Anonym fd. antroposof

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Scientologer kräver pronto en egen statlig "läkarlinje" för att utbilda "psykiatriker" och en lärarutbildning för att utbilda scientologer i Hubbards "applied scholastics". För att förse de offentligt finansierade dianetik-"vård"-mottagningarna och scientolog-skolorna (Studema-skolorna i Sverige) med behörig personal!

Scientologer, pingstvänner, hare krishna-iter, plymouth-bröeder--kräv er rätt! minst lika mycket statsunderstöd som antroposoferna har, är ett rimligt grundkrav!

Anonym sa...

SU gjorde rätt som stoppade waldorflärarutbildningen, LHS däremot borde skämmas som inte bara lät bli att stoppa den utan till och med startade den. Lärare ska utbildas på vetenskaplig grund och undervisa sina skolbarn vetenskap. Tyvärr fungerar det inte ihop med waldorfskolorna och antroposofin som är en dogmatisk religion baserad på Rudolf Steiners "andesyner" (hallucinationer?). Att som antroposoferna försöka bota öroninflammation med rölleka fungerar inte och ska bekämpas.

Det är skrämmande att det finns sådana tankar i miljöpartiet. I senaste valet lade jag en röst på mp men när man läser detta börjar man fundera på varför. Ska nog fundera lite nogrannare innan nästa val. Vad är nästa steg? Kurser i Homeopati på svenska lärarutbildningar?

Anonym sa...

"...och ändå rör den sig"