måndag 8 september 2008

Ny arena... men vilket underlag?

Kommunfullmäktige klubbade tidigare i kväll igenom den nya fotbolls- (och evenemangs-) arenan i Globenområdet. Jag deltog i debatten huvudsakligen för att påpeka vikten av att bestämma sig så fort som möjligt vilket underlag som ska läggas in på arenan. Fastslås det inte redan innan skisserna på läktare och övrig arenakonstruktion tar form på allvar så lär vi stå där med en UEFA-standard arena med konstgräs(!). Jättebra för konserter - jättedåligt för fotboll.

En fotbollsarena i huvudstaden ska självklart ha naturgräs, eller ännu hellre det lite dyrare alternativet med hybridgräs typ Grassmaster.

Tyvärr hakade ingen på gräsdebatten utan det mesta rörde sig istället om - den bland stockholms fotbollsintresserade inte helt accepterade - synpynkten att vi nog bör undersöka ännu djupare om det inte vore möjligt för våra två stora Stockholmsklubbar att faktiskt dela arena.

Inga andra partier hängde däremot på det resonemanget. Och det är lätt att förstå: folkpartiet har gått till val på att Djurgårdarna ska få en egen arena, gärna i centrala Östermalm. Moderaterna och vänstern är väl rädda om sina respektive väljarkårer norr, respektive söder om Slussen. Centerna står fortfarande och gapar om att bygga om Olympiastadion. Bra så, men är det ansvarig politik?

Väldigt stora ansträngningar har gjorts för att hitta den där lämpliga platsen för nya Djurgårdsarenan, men nåt bättre förslag än en saneringstomt nere i hamnkvarteren har ännu inte kunnat presenteras. DIF's dispens för spel på Stadion går ut 2010, och det tar - om allt går som på räls - minst 10-15 år (förmodligen ännu längre tid) att färdigställa en ny arena. "Var ska Djurgårn spela under tiden?", frågade jag den moderata fullmäktigeledamoten... men utan att få något annat svar än att "dispenser kan förlängas..."

Att Djurgården säger att de inte vill delta i förarbetet till den s.k. Stockholmsarenan är naturligt eftersom borgarna i Stadshuset konstant matar klubben och dess fans med lömska beten och irrbloss om en egen ny fin hemmaplan. Dags därför att ta bladet från munnen och ställa "Stockholms stolthet" inför de verkliga alternativen: 1) Stockholmsarenan, 2) Nya Råsunda, 3) Grimsta IP (motsv. i förorten).

Att det är ett hårt slag både mot Bajen- och djurgårdsfansen fattar också jag, men den enda ansvariga politiken i det läge vi har nu är att bjuda in båda klubbarna att vara med på tåget mot Globentomten! Kan göteborgarna dela en 18000-arena på tre borde väl Stockholmare kunna dela 30000 på två...

...kanske!?

länk: DN
(själv bär jag på en naiv förhoppning om att det skulle kunna bli rätt coolt med en djurgårdsläktare och en bajenläktare...)

3 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

den självklara arenamarken för DIF Fotboll är ju Hjorthagens IP, Där finns det utrymme för en arena på 16-20 000 åskådarplatser och det är i Djurgårdsland. De som utnyttjar Hjorthagensplanen kan fyttas till Olympiastadion och Östermalms IP.

Hjorthagens IP alla gånger framför Globenarenan

/DIF i mitt hjärta

Anonym sa...

Varför är Centerns förslag så omöjligt? Det är väl bättre att någon utnyttjar Stockholms stadion än att den står tom alla dagar utom maraton? Andra evenemang lär väl flytta till Stockholmsarenan.