onsdag 24 september 2008

Miljöpartiets kulturbudget lagd!

Nu har oppositionspartierna i Stadshuset lagt sina budgetförslag.

Miljöpartiet skiljer - precis som förra året - ut sig från övriga partier genom att tydligt redovisa kostnaderna för inflationen; vi ger därmed full pris- och lönekompensation. Vi genomför också en grön skatteväxling. Istället för att höja skatten fullt ut med 60 öre, som sossarna och vänstern gör, väljer vi ett system med höjda och differentierade parkeringsavgifter.

På kulturområdet lägger mp en budget med 33 miljoner kronor mer än den borgerliga majoriteten. Utöver det anser vi att de runt tio miljoner kronorna som staden årligen ger till Nobelstiftelsen bör läggas på våra egna museer och vår egen kulturverksamhet istället.*) Med dessa pengar har vi alltså över 43 miljoner mer än borgarna att satsa på Stockholmskulturen.

Halva summan (22.3 mkr) går direkt tillbaka till förvaltningen i form av pris- och lönekompensation, så att inga nedskärningar ska behöva göras under året. Resterande del fördelas på satsningar inom barn- och ungdomskultur (11 mkr), och samlingslokaler och deras verksamhet (10 mkr). Dessutom vill vi lägga en miljon på utställnings- och seminarieverksamhet på Stadsmuseet samt 1 miljon på Stadsarkivet.

» klicka på bilden för att få den mindre suddig!

_______
*) Nobelstiftelsen får redan idag en stor andel av sina kostnader för museet från externa finansiärer, och vi bedömer deras möjligheter att öka den andelen som goda. Vi vill alltså inte skära i, eller lägga ner verksamheten på Nobelmuseet.

» Ladda ner miljöpartiets kulturbudget här.
» Ladda ner miljöpartiets och de andra partiernas budgetförslag
här.

Inga kommentarer: