tisdag 23 september 2008

”Anpassad offensiv”


Kravaller i Malmö. Men poliserna ingrep inte!

Varför?

De hade order att avvakta... ”anpassad offensiv”, kallas tydligen taktiken.

- Ett tidigt ingripande kunde ha lett till att hela Föreningsgatan slagits sönder, säger kommenderingschefen Håkan Jarborg Eriksson till TT (enl. SvD).

- Det var förfärligt. Men det var ännu värre att vi inte fick gå ut och gripa killen som kastade, säger däremot en tydligt irriterad Stockholmspolis som var på plats i Malmö (enl. DN).

Resonemanget är intressant; ska polisen ingripa och därmed hindra fortsatt våld och skadegörelse. Eller ska de avvakta, spärra av gator, iaktta och registrera, och på så sätt undvika en eventuell upptrappning av våldet?

Frågan är knepig, och resonemanget är som sagt intressant. Men inte nytt!

I juni 1810 mördades riksmarskalken Axel von Fersen. Döden inträffade genom ett jämfotahopp över hans bröstkorg just utanför stadsvaktens s.k. Corps-de-garde i Rådhuset (Bondeska palatset), och inför ögonen på en skvadron från Svea Livgarde som stod uppställda på granntomten, Riddarhuset.

Varför ingrep inte poliserna i Malmö? Varför ingrep inte vakterna 1810? Och varför sköts 18 personer ihjäl på Stockholms gator en febrarikväll 1848? Varför var stadsvakterna så passiva under upploppen sommaren 1719?

Ja...


... svaren ges i min kommande avhandling!

» Planerad utgivning och disputation nån gång under våren 2009.

Inga kommentarer: