måndag 22 september 2008

Regeringens kulturbudget

Vid en första anblick på regeringens kulturbudget tycker jag den ser väldigt klen ut. 40 miljoner extra till statens museer är inte mycket, frågan är om det ens motsvarar inflationen. Dessa miljoner ska fördelas på många institutioner. Ex. får Moderna museet en ynka miljon och Riksutställnigar lika mycket medan Nobelprismuseet oförklarligt får det dubbla. Den verkliga satsningen gör på Skansen med tio miljoner.

Den efterlängtade återkomsten för Fri entré på museerna kommer inte i den lagda budgeten, där man hellre talar om "Fria museer", dvs. fritt för varje museum att själv välja entréavgift (!).

Glädjande är dock att access-pengarna finns kvar från tidigare och att likaså satsningen på kultur i skolorna fortsätter med pengar som kommunerna får söka. I det sammanhanget är det däremot mycket sorgligt att Stadshusets borgerliga politiker har valt den motsatta vägen - att separera kulturen från skolan genom att lägga ner Kulturskolans BAS-lag och den framgångsrika "Attack 10.000"-satsningen från förra mandatperioden.
(SvD)

Inga kommentarer: