måndag 22 september 2008

Regeringens forskningsbudget

I den budget som regeringen lade idag ingår satsningar om fem miljarder till forskningen fördelat på den kommande fyraårsperioden, varav 2,4 miljoner tillförs redan 2009. Det är en nödvändig förstärkning, men borde enligt forskarsamhället varit ännu större. De riktade satsningarna går inte oväntat mot sektorer där man antar kunna hämta tillbaka pengarna i form av en ökad svensk industri: Medicin, Teknik och Klimat.

Som humanvetare saknar jag motsvarande satsningar inom samhälle, humaniora och kulturforskning. Vi bör rikta en växande del av den forskningen mot institutioner som konkurrerar med högskolorna och universiteten. Museer och fria forskningsinstitut kan fungera dels som komplement till lärosätena, och dels som pådrivare för att sänka de orimligt höga s.k. "overheadkostnaderna" som idag äter upp mellan en tredjedel och hälften av de externa forskningsresurserna.

Som Gröna studenter påpekar är regeringen fortsatt passiv i frågan om studenternas svåra villkor. Studiemedlet måste höjas relaterat till inflationen. Och det måste även till ett kraftfullt program för att lösa bostadssituationen för studenterna. Men ingen av dessa akuta frågor märks i regeringens budget. Studenter och forskare inom andra områden än de tre prioriterade är tyvärr stora förlorare med den budget som lades i förmiddags.
(DN) (SvD)

Inga kommentarer: