torsdag 18 september 2008

Borgarnas kulturbudget synad

I majoritetens budgettext för kulturnämnden står att:

Budgeten för 2009 ökar med 31,7 mnkr jämfört med 2008.


Samtidigt aviserar de satsningar på totalt 30 miljoner kronor (19 mnkr på Bibliotek, 6 mnkr på barn och ungdom samt 5 mnkr i en engångssatsning på något som de kallar för "konst och kulturarv", som jag inte vet vad det är).

På pappret ser det ju alltså ut som en rätt stark kulturbudget som borgarna lägger. Betydligt starkare än den så kallade "avvecklingsbudgeten" för 2008 iallafall. Men har de verkligen stöd för sina glada siffror?

Svaret blir tyvärr ett entydigt NEJ!

Borgarna bollar med siffror på ett mycket märkligt och omoraliskt sätt. Tittar man närmare på de verkliga kostnaderna så blir det inte mycket över för verkliga satsningar. Av de 31,7 miljoner kronorna återstår bara knappa fem miljoner för satsningar på verksamheten. Alltså bara en sjättedel av de satsningar som borgarrådet Madeleine Sjöstedt vill göra är finansierade. Resten måste tas från övrig verksamhet.

De reella neddragningarna i borgarnas kulturbudget blir över tjugofem miljoner kronor!



















» Miljöpartiets budgetförslag har ännu inte presenterats, men så här långt i arbetet kan jag ändå lova att det inte blir några nedskärningar på Stadens kulturverksamhet i vårt budgetalternativ, utan istället kraftfulla - och finansierade(!) - satsningar bl.a på Kulturskolan, kultur för unga och på samlingslokaler runt om i staden.

Inga kommentarer: