måndag 29 september 2008

Mer pengar till barn och ungdomar i oppositionens budgetalternativ

I några artiklar i DN har Stockholms ungdomskultur analyserats. Granskningen visar att de ekonomiska bidragen till ungdomarna sjunkit kraftigt de senaste 25 åren. Bilden är oroande, inte minst mot bakgrund av den utbredda barnfattigdomen i flera stadsdelar. Alla barn ska enligt FNs barnkonvention ha rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet. Den rätten inskränks med de sänkta barnkulturbudgetarna. Det finns dessutom också en tydlig koppling mellan besparingarna på t.ex. fritidsgårdarna och ökade kostnader för ungdomskriminalitet och social utslagning.

Men den borgerliga alliansen vill inte höra på det örat. I DN's artikel kan man läsa att det är "de ungas önskemål som styr" alliansens nedskärningar. Det är naturligtvis helt fel att skylla på ungdomarna på det sättet. Det som är styrande i den borgerliga kulturpoliken är uteslutande satsningen på skattesänkningar!

Vi läser vidare:
Enligt Madeleine Sjöstedt har nya satsningar på kultur och idrott åtminstone till en del vägt upp de uteblivna pengarna till ungdomsgårdarna. Som exempel nämner hon bland annat Kulturskolan och Lava.

Vad är det för satsningar? Alla som följt utvecklingen kring ungdomskulturen de senaste två åren vet att den folkpartiledda kulturnämnden har skurit ner ekonomin i båda dessa verksamheter. Madeleine Sjöstedt ska naturligtvis ha ett plus i kanten för att Lava överhuvudtaget finns kvar. Hade moderaterna ensamt fått bestämma så vore det inte så. Även om Lava inte längre är hotat, så ser vi ändå en reducerad verksamhet. Antalet besök på Lava har minskat med c:a 16.000 det senaste året (enligt Kulturförvaltningens tertialrapport 2).

Kulturskolan har under den här mandatperioden tappat flera tusen elever. Avgifterna har höjts, antalet BAS-lag har minskat, den lyckade satsningen mot skolorna i det sk. "Attack-projektet" har avbrutits och en stor mängd lärare har fått gå sedan Madeleine Sjöstedt tog över.

Skulle miljöpartiet ta över makten i Stadshuset i dag så skulle vi satsa 43 miljoner kronor mer på kulturbudgeten. Vi täcker kostnadsökningarna för priser och löner, samt satsar bl.a. 5 miljoner kronor mer än förra året på "barn och unga", samt dessutom ytterligare 11 miljoner kronor till Kulturskolan, med inriktning mot särskilda förstärkningar i miljonprogramsområdena.

Inga kommentarer: