fredag 21 november 2008

Expressen och tryckfriheten

Kvällstidningarnas chefredaktörer ställer sig gärna på pretentiösa pidestaler och håller lovtal till press- och tryckfriheten. Jag håller med dem. Demokrati kräver frihet att skriva och trycka vad man vill. Men det måste bygga på ansvar - åtminstone hos de stora redaktionerna. Självklart ska man inte gå ut med namn, bild eller alltför tydliga ledtrådar kring personer som ännu inte dömts. Det råder det fullständig enighet om bland landets chefredaktörer. Och alla håller med.

Men redaktionerna kan lätt hamna i en s.k. "målkonflikt". När det finns stålar att tjäna på lösnummerförsäljning så skippar man gärna det där lite smålöjliga tramset om "pressetik" och sånt...

Betrakta de två bilderna nedan. De är tagna från samma tidning, med knappt halvannat års mellanrum. Den vänstra är från idag, och den högra från den 25 juni 2007.









Tidningen är Expressen, och det tog mig mindre än två minuters googlande för att hitta den andra bilden. (Att sen Michael Mensah verkar ha haft en lite knepig kvinnosyn redan under förra säsongen är en annan sak).

Inga kommentarer: