onsdag 10 december 2008

SCB's novembermätning

Ständigt matas vi av en mängd väljarbarometrar, mätningar och gallupar från otaliga opinionsinstitut av skiftande kvalitet och tillförlitlighet Varje dagstidning med självaktning anlitar ett eget institut. Och beroende på ledarredaktionens politiska färg får mätningarna rätt spridda resultat.

Men två gånger om året får vi ändå någorlunda tillförlitliga siffror. I maj och i november gör SCB sina "parisympatiundersökningar" där siffrorna dels ges för hela riket och dels uppdelat på storstadsregioner och valkretsar. (Utöver det ges också statistiken uppdelat på en hel massa andra faktorer som ålder, kön, yrke, inkomst, etc för den som missat Mark Twains klassiska citat.)

2008-års novembermätning från SCB presenterades för någon timme sedan.
Det snabba resultatet är att Miljöpartiet fortsätter öka, och håller dessutom kvar platsen som tredje största parti - både i Stockholm i hela landet.

I Stockholms stad är det nu 13,8 procent som håller Miljöpartiet som bästa parti. Den moderatstyrda alliansen har inte förtroendet att sitta kvar vid makten. "De röd-gröna" leder med drygt 3 procentenheter över konstellationen: m+fp+c+kd. Stadshusalliansen (som idag inte har med centern) skulle vid val idag bara få 40,0% av Stockholmarnas röster.

I Riket som helhet har "De röd-gröna" en övertag på hela 12,9% över dagens regeringspartier. Miljöpartiet går stadigt framåt även om ökningens hastighet nog borde vara lite snabbare. Mp hade 5,2 % i valet 2006 - 5,5% (nov '06) - 5,2% (nov '07) - och 6,1 % (idag).

Det siffrorna visar kan inte vara annat än den moderata politikens kollaps, och den gröna politikens potential!

Svenskarna och stockholmarna vill ha en politik för rättvis fördelning, bättre miljö, jämställdhet och lika villkor för alla. Inte orättvisor, segregation och varmare vintrar!







» De borgerliga morgontidningarna (DN och SVD) gör sitt bästa för att rubriksätta artiklarna i en twainsk twist. De skriver om att glappet minskar och moderaterna ökar, trots att det röd-gröna försprånget är rekordstort!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag e tydligen liten inkompetent, men skulle du kunna hjälpa mig hitta statistik över järfälla kommun?= P hittar inte det på scb hemsida.. :/

Mats Berglund sa...

Hmm... det är tydligen bara storstadsregioner och riksdagsvalkretsar som finns med. Men SCB borde ju ha statistiken uppdelad på kommuner någonstans. Antageligen anser de att underlaget blir för litet för att det ska vara relevanta siffror.