söndag 27 januari 2008

Fildelning II

Bakom antifildelningslobbyn ligger representanter från datorspelsindustrin, filmindustrin och musikindustrin.

Datorspelsindustrin är den bransch som borde förlora mest på att folk laddar hem oregistrerade kopior som de sedan installerar på sina egna datorer. Men allt tyder på motsatsen. Just datorspelsförsäljningen går bättre och bättre, fr.a. i butik. Och den illegala nedladdningen är försvinnande liten. Hur det kommer sig vet jag inte, men förmodligen beror det på att branschfolket är väl insatta i hur deras kunder agerar på internet och har bra koll på vad som lockar till köp av fysiska produkter.

Filmindustrin borde därför prata med sina kollegor inom datorpelsfacket. Istället för att pumpa in pengar till lobbygrupper som Antipiratbyrån borde de lägga resurserna på att skapa produkter som folk vill köpa eller hyra. Ekonomiskt kan det knappast finnas mycket att vinna på att ladda hem en film illegalt. Lagringsmedia kostar pengar. I runda slängar kostar hårddiskutrymme runt 5 kr/GB. Dvs omkring 25 kr per film. Det ska jämföras med att hyra en film. Via Apples iTunes store (som dock ännu bara finns i USA) är priset bara $2.99 (~20 kr).

Musikindustrin borde emellertid ha det allra lättast. Det finns gott om möjligheter för såväl artister som bolag att dra in pengar på annat än cd-försäljning. Livespelingar och merchandise är de tydligaste vägarna. Men gott om intäkter bör man väl också få från t.ex. STIM och IFPI.

Inga kommentarer: