måndag 14 april 2008

Fotbollsarenor

Arenafrågan är - som vanligt de senaste decennierna - nu högaktuell. Djurgården fick nyligen fem omöjliga alternativa platser att ta ställning till och i förra veckan tog kommunfullmäktige ytterligare ett steg på vägen mot en ny arena åt Hammarby.

Vad gäller Djurgårdens arena så verkar läget minst sagt låst. Idrottsborgarrådets vallöfte om en ny arena kommer knappast kunna infrias. Den enda möjliga placeringen såvitt jag kan se är på Östermalms IP - och där har kungen sagt bestämt nej. Av de fem alternativen faller tre (Järvaalternativen) direkt för att de är placerade för långt bort från Djurgårdens kärnområde, ett (Bromma) för att det inte finns tillräckliga förbindelser och ett (Loudden) för att det realistiskt skulle ta minst 15 år innan en arena kan stå klar där efter rivningar och marksaneringar.

För Hammarbys del ser det för tillfället ljusare ut. (Det har det väl i och för sig gjort ett antal gånger tidigare också men inget har ändå hänt). Nu har stan köpt den aktuella marken och det finns tydligen också färdiga ritningar. Bara att sätta igång och bygga alltså... (!)

Enligt dagens DN så ska den nya "Stockholmsarenan" som den ska heta (visst, ända tills någon kommer på att det finns kosing att tjäna på att Swedbank köper namnet på den här arenan också...) rymma 30.000 sittande personer. Det är alldeles för mycket! Hammarbys överoptimistiska ordförande hoppas på att Bajen kan locka upp till 20.000 åskådare. I Malmö bygger man just nu en arena för 24.000 personer (eller max 21.ooo vid UEFA-standard). Det är mera lagom, det är inte kul med halvtomma läktare match efter match.

Det står inget om gräskvalitet i vare sig DN eller SvD, men man blir lite orolig när man ser konstruktionen som inte tycks släppa in tillräckligt mycket ljus för en naturgräsplan.

Men vad ska vi göra med djurgårdsfansen då!? Svårt att säga. Men det var synd att de inte var kvar på Råsunda ytterligare någon säsong. Efter ett tag vänjer man sig nog vid tanken att dela arena med Gnaget eller Bajen. De spelar ju på AIK's gamla hemmaplan, Stockholms stadion, nu. Men efter tillbakaflytten känns den lösningen mera död än någonsin. Dessutom har Fotbollförbundet vara dumma nog att välja en plats dit inte tunnelbanan går, sånt duger faktiskt inte.

Trist att Råsunda, som är Sveriges bästa fotbollsarena, ska rivas.

Inga kommentarer: