onsdag 2 april 2008

Svarta lögner eller bara en enkel felräkning?

Som jag skrev häromdagen så börjar rapporterna om barn som tvingats sluta sina kurser i kulturskolan komma in. Någon officiell statistik finns ännu inte tillgänglig, men jag hoppas den kommer snart så vi får siffror på skattesänkningens negativa konsekvenser för stadens många barn och ungdomar.

Kulturborgarrådet fortsätter envisas med att budgeten inte minskat och att inga barn tvingats sluta. Visst, sanningen har många ansikten. Ett är det subjektiva som sticker ner i sanden. Ett är det objektiva som visar att 35 lärare fick lämna sina jobb och runt hundra barn tvingats sluta.

Den folkpartistiska felräkningen bygger på att man "glömmer" pris- och lönekompensationen. Lärarlönerna ska räknas upp med "minst 3,0%" enligt LR:s och lärarförbundets löneavtal. Till det kommer ökade kostnader för lokaler, undervisningsmaterial, mm. Enligt Kulturförvaltningen blev det faktiska effektivisieringskravet på kulturskolan 8,9 miljoner kronor med den borgerliga budgeten. Barnens höjda avgifter ligger utanpå det.

Efter den massiva kritiken fick majoriteten kalla fötter och omfördelade resurserna så att 1,3 miljoner sköts till från andra håll inom förvaltningen. Men fortfarande kvarstår alltså ett besparingskrav på 7,6 miljoner kronor som Kulturborgarrådet inte kan trolla bort.

» Miljöpartiet hade i höstens budgetförslag, förutom pris och lönekompensation en riktad satsning på 9 miljoner kronor till kulturskolan och kultur för barn i miljonprogramsområdena. Totalt hade mp 38,7 miljoner kronor mer till kulturen än den borgliga majoriteten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Totalt hade mp 38,7 miljoner kronor mer till kulturen än den borgliga majoriteten." Vilket område togs dessa pengar ifrån?

Mats Berglund sa...

Skatten!

Pengarna kommer från en utebliven skattesänkning och en återställning av skattesatsen till den nivå vi hade före valet 2006.

Det är självklart aldrig kul att behöva höja skattesatsen. Men Stockholm har trots allt en av landets lägsta skatter (det är väl bara några få av våra närmaste grannkommuner som ligger ännu lägre).

Och när vi ser vilka konsekvenser som borgarnas åtstramingar får - fr.a. för segregationen och försämrade villkor för barn och unga - så kan vi inte tycka att ytterligare skattesänkningar är ansvarsfullt.