Känns lite skönt att det inte blev någon tennismatch i Stockholm. I Malmö har det däremot utbrutit kravaller. Enligt de bilder som förmedlats av bl.a. SVT, SvD och DN så rör det sig om runt en knapp handfull svartklädda och ett par hundra fotografer som tillsammans har sölat ner en svart polisbil med färg. En plastbit från ett blåljus, en backspegel samt en cykel tycks även ha demolerats.
Man undrar vad det här har med Mellanöstern-konflikten att göra. Kanske var cykeln av israeliskt märke?
Intressantast är väl ändå medias deltagande. På bilderna ser man tydligt att den s.k. 'massan' utgörs uteslutande av tidnings- och TV-fotografer. Har de ett ansvar? Ja, självklart! Vad gör de där? Finns det en historia?
Ja, det hela började år 1838. Den långa heta "Crusenstolpesommaren" blev svensk medias stora genombrott för aktivt deltagande i kravaller. Tidigare (t.ex. i samband med upploppen efter Axel von Fersens död 1810) hade tidningarna visserligen rapporterat om våldet. Men 1838 blev de aktiva deltagare på samma sätt som i Malmö idag.
I synnerhet blev Crusenstolpekravallerna ett genombrott för Aftonbladet som då hade blott åtta år på nacken. Tio år senare var AB och de andra liberala tidningarna relativt utmanövrerade och istället var det den då helt nya socialistiska pressen som slog igenom med sin hårdkokta rapportering från "Marsoroligheterna" på Storkyrkobrinken, då 18 personer fick sätta livet till.
» Läs mer i min avhandling (utkommer 8 maj).
söndag 8 mars 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar