onsdag 2 september 2009

Elitfotboll på Östermalms IP?

Det blir ingen renodlad fotbollsarena av Stockholms stadion. Ljuset har tydligen äntligen gått upp även för såväl DIF-styrelsen som för idrottsborgarrådet. I en gemensam artikel på Newsmill skriver de: "Det går helt enkelt inte att bygga om Stadion så att den uppfyller de krav som en storklubb ställer på sin elitarena".

Hmm... vi andra har insett det där rätt länge nu. Och det är glädjande att friidrotten kan leva kvar i Olympiaborgen med bl.a. DN-galan, Finnkampen och Diamond League framöver.

Den borgerliga alliansen gick till val på ett dyrt löfte om att både Bajen och Djurgårn skulle få nya arenor. Bra så! Men var skulle de byggas? För Hammarbys del var lösningen relativt enkel. Samsyn i kommunfullmäktige, och bygget är sedan en tid beslutat och klart att sätta igång.

För Djurgården är läget knivigare. Den bästa lösningen vore väl Östermalms IP. Men problemet är närheten till Nationalstadsparken. Mycket känsligt läge, och dessutom äger staden inte beslutsrätten över marken - det ligger istället på kungen (via Djurgårdsförvaltningen). Och kungen har hittills sagt nej till bl.a. de höga läktarna som en modern fotbollsarena kräver.

Frågan är nu: Har DIF/Idrottsroteln kommit närmare ett avtal med kungen sedan sist. Eller är det bara ytterligare ett patetiskt scenbyte i det apespel som Madelene Sjöstedt (fp) redan har kört alltför länge?

Jag vet inget om spelet bakom kulisserna. Men det inte mycket som tyder på att saken kommit i något som helst nytt läge. I Newsmill-artikeln står bara: "Det första som vi måste göra är att gemensamt ta upp en dialog med KDF (=Kungl. Djurgårdsförvaltningen)". Och på Sjöstedts blogg: "Kanske har förutsättningarna ändrats nu...".

...inte mycket till vare sig löfte eller hopp där alltså!

Det sannolika är istället att folkpartiet försöker fortsätta farsen. Genom att komma med ytterligare ett utspel håller de frågan levande ännu några månader. Snart lär vi kunna vänta oss nya icke-nyheter. Kanske håller det fram till nästa höst så de kan gå de till val på samma löfte en gång till. Men någon ny arena lär vi förvisso inte få se!

Och vi ska veta att även om nu Djurgårdsförvaltningen efter påtryckningar skulle kunna ställa sig positiva lär det dröja ohyggligt länge innan några detaljplaner kan presenteras. Och bygget lär knappast komma igång under det närmsta decenniet. Invigning.... kanske i mitten av 2020-talet. Troligen ännu senare.

Miljöpartiet har försökt spela med de öppna kort vi har. Djurgårdens IF har tydligt klargjort att de vill ha en ny modern arena, lokaliserad norr om Slussen men inte ute i förorten. Vi tror att det blir så pass svårt att uppfylla de kraven - åtminstone inom rimlig tid - att det är bättre att vara tydliga med att Djurgården bör anpassa sig till spel på någon av de två andra fotbollsarenor som kommer att byggas i det relativa närområdet (Söder om Globen, resp. Solna stn.).

Det är måhända ett dystert besked till Djurgården och deras fans, men det är åtminstone ett ärligt besked!

Se även Newmillartikeln via DN, kommentarer i SvD.

7 kommentarer:

Christopher Anderton sa...

En annan sak är om djurgården åker ur Allsvenskan (vilket är väldigt troligt), så är det inget som säger att dom kommer upp på en gång. Med en redan skrall publiksiffra på några tusen, så lär inte den siffran bli högre. är det då vettigt att bygga en arena åt 1000-3000 pers i ett Superettan lag?

Adam sa...

Christopher Anderton

Ditt namn syns till på flera bloggar om arenafrågan för Djurgården och överallt skriver du samma skit om DIF. Vad vill du uppnå? Försöker du bara förstöra för Djurgårdens IF?

Jag kan försäkra dig om att Djurgården, i fall laget skulle åka ur kommer tillbaka.
DIF har kämpat med arenafrågan sedan 1952 och vi har inte orimliga krav. Enda kravet är att eftersom vi är Stockholms stolthet spela i Stockholm utan att bli hyresgäster.
Var tycker du att DIF ska spela?

Adam sa...

Mats Berglund

Du klagar på folkpartiet som gör något för att de gör något. Du anser alltså att de precis som ni alltid gjort bara ska säga direkt att det går inte. Det blir ingen ny arena för DIF någonsin så enkelt är det.

Jag hoppas innerligt att vi slipper politiker som dig i framtiden vars enda bidrag är att sätta käppar i hjulet för all utveckling.

Vill du ens att arenafrågan ska lösa sig för Djurgårdens del eller är du helt förblindad av ditt hat mot oss djurgårdare?

Anonym sa...

Så miljöpartiets inställning är helt enkelt att skita i DIF och låta oss hamna på arenor där DIF inte kommer att konkurera med andra allsvenska lag.

Kul.

Jag röstade på MP senast, men jag är glad att FP i alla fall gör någonting för att lösa DIFs situation till skillnad från miljöpartiet som inte ens bemödar sig utreda vad frågan handlar om.

Till de som pratar om att DIF inte behöver en ny arena i superettan kan jag bara konstatera att det inte direkt är ett bättre alternativ att spela på nya nationalarenan när man har 1000 åskådare. En ny arena inte skulle dessutom inte stå klar nästa säsong utan snarare om ett par år vilket ger DIF en chans att ta sig upp i allsvenskan igen.

Mats Berglund sa...

Adam//
Jag vill verkligen poängtera att jag inte på något sätt hyser något hat mot vare sig Djurgården eller djurgårdare. Det gör jag inte mot någon av Stockholmsklubbarna, och jag hoppas verkligen det löser sig i bottenstriden för alla tre.

Min aversion mot folkpartiets politik däremot grundar sig i en frustration som kommer när de bara snackar. Om de hade velat ha en vettig lösning (dvs Östemalms IP), så kunde de ha satsat helhjärtat på det spåret från början. Vad sjutton skulle de ut på Järva att göra. Och Stadion-frågan har - faktiskt - varit politiskt omöjlig från första stund vilket jag har påpekat både här på bloggen och i kommunfullmäktige.

Sen, Adam: kravet att DIF ska äga sin arena ser jag också som relativt omöjlig. Djurgårn har inte samma ekonomi som Malmö (som väl är den enda klubben som själv äger arenan?). Och staden varken kan eller vill skänka bort någonting. Det är varken vår eller de borgerliga partiernas vilja, och det är fr.a. inte förenligt med kommunallagen! Politiskt helt omöjligt med nedsatt markhyra, lånegarantier eller ekonomisk bygghjälp!

Anonym//
Djurgårdsledningen skriver ju själva i Newsmill-artikeln att de måste flytta från Stadion whatsoever... vart ska de ta vägen då?

Visst kan man leva på lögner och förhoppningar, men jag ser inga andra lösningar inom rimlig tid än någon av Solnaarenorna eller nya Stockholmsarenan.

Christoffer//
Visst ser det rätt risigt ut för tillfället, men än återstår nio omgångar och mycket kan hända.

Men visst, de sviktande publiksiffrorna är ett bekymmer - inte minst när man ska planera för nya arenor. Men problemet är strukturell och gäller för hela allsvenskan. Jag befarar att det är kopplat till allsvenskans låga kvalitet och de svenska lagens kollaps i Europacuperna. Och det är en fråga som SvFF verkligen borde ta tag i.

Anonym sa...

Vilka solnarenor är det du pratar om. Vad jag vet kommer det bara att finnas en före 2012 och en efter 2012. Det kommer aldrig finnas två.

Tycker du själv att det verkar vara ett bra alternativ för DIF att spela på en arena för 30 000 eller ännu värre 50 000 när DIF har ett publiksnitt på 10 000 i dagsläget? Dessa arenor kommer att kosta över 2 miljarder att bygga. Det säger sig själv att det är för dyra arenor för DIF att spela på.

Stockholmsarenan har kontrakt med AEG på flera år där de kommer att ta ALLA intäkter. Hur ska DIF då kunna konkurera i allsvenskan eller superettan?

Du lever i en drömvärld om du tror att nationalarenan eller stockholmsarenan är lösningar.

ogooglad sa...

Mats

Problemet med arenor är givetvis en anledning till att allsvenskan står sig så dåligt internationellt sätt.
Men det är knappast något SvFF kan göra så mycket åt. De äger väl ingen lämplig mark i Stockholm sist jag kollade?

DIF har misshandlats av Stockholm stad så länge att det är helt enastående att klubben fortfarande finns kvar.

Men faktum är att DIF är Sveriges mest framgångsrika idrottsförening TROTS Stockholms stad och att man från Stadshuset inte bättre tar hand om ett av sina starkaste varumärken är en gåta.


Du säger att ni spelar med öppna kort och att FP ljuger. Om det visar sig att de ljuger så må de brinna i helvete (bildligt talat) - men det betyder inte att ni i MP gör rätt. Det ni gör är samma sak som att informera någon om att den skall misshandlas innan ni gör slag i saken. Det må ge några sorts sanningspoäng men det är fortfarande i grund och botten fel.

Så byt sida och lobba för att stötta Stockholm och dess idrottsföreninger istället för att vara en bakåtsträvare.

"Stockholms stolthet tar SM-guld för femte året i rad"

Kan du tänka dig en bättre och billigare reklam för den här staden än så?