tisdag 10 augusti 2010

Mao

DN har idag valt att ägna en helsida åt ett press-meddelande från kultur-borgarrådet i Stockholm. Det gäller en staty utanför Västertorpsbadet föreställande sju kända personer sittandes i en soffa, varav en av dessa är Mao (sitter i mitten).

Borgarrådet påpekar den mörka historia som omger det kommunistiska Kina under Mao. Hon menar dock inte att installationen ska bort, men att det ska förtydligas vem Mao var, gärna tillsammans med en harang om kommunismens brott: "Det kan upplevas stötande från folk som flytt undan Kinas folkmord." Inte minst att se barn som klättrar och leker i en staty föreställande en massmördare.

Jag tillhör själv en familj som har drabbats hårt av kommunismens brott, och jag förstår borgarrådets poäng. Men, en ännu bättre poäng tycker jag Roger Mogert (S) har i sin kommentar till pressmeddelandet:

"Jag tror de flesta vet vem Mao var och vad han stod för. Det vore bättre om man hade en skylt som informerar om de andra som sitter där om man vill vara folkupplysande."

Helt riktigt. En skylt till skulpturen kan för all del vara folkupplysande. Men då ska alla personerna beskrivas, och skylten bör ses som en del av konstverket. Kanske bör den också skrivas av konstnären själv. Det bör framgå inte bara vilka personerna var, utan varför de sitter där utanför badhuset. Mao simmade, och Mao ledde ett folkmord. Men Mao betydde också väldigt mycket för svenskt kulturliv under lång tid på sextio och sjuttitalet.

En annan intressant fråga är ju också, vad var det som fick DN att ägna en helsida åt det här pressmeddelandet.

--
» Bild: Wikimedia

2 kommentarer:

Lisa sa...

2006 skrev folkpartisten Martina Lind en motion till fullmäktige där hon krävde att den skulle tas bort. Tidningen Mitt i citerar henne:

"Ta bort
skulpturen utanför Västertorpshallen
eftersom den
föreställer diktatorn Mao
Zedong” (Mitt i Söderort 20060808).

En kulturpolitik som kräver censur är inte en politik värd namnet.

Samma sak med graffitin där Stockholms stad förbjudit ett estetiskt och kulturellt uttryc (handlingen skadegörelse är redan olaglig)

Lisa sa...

Förresten borde man i konsekvensens namn då också ha skyltar vid varje kungastaty i hela stan.