söndag 23 januari 2011

Såklart att det är…

…en smula frustrerande att läsa hyllningsreportaget i dagens DN Kultur. Helt okritiskt porträtteras Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt på ett heluppslag i tidningen som en kulturens härförare och politikens förnyare.

De stora neddragningarna av kulturstödet, som har kritiserats så hårt av hela kultursektorn, beskrivs i artikeln som "ett dilemma mellan flexibilitet och kontinuitet". Det inställda biblioteksbygget målas upp som en politisk framgång precis som den bantade kulturskolan som på fyra år har förlorat två tredjedelar av eleverna. Besparingarna gjordes visst av "ideologiska skäl".

Hur många barn som har tvingats sluta på grund av den ideologin, får vi inte veta. Man hade också gärna sett en kommentar om om Stadsmuseets minskning av utställningsytor, eller det demokratiska underskottet i processen kring de offentliga konstprojekten. Hur bra hade Kulturhuset varit med en bibehållen hög budget…

Att kulturbudgeten över lag inte bara har blivit snålare till följd av skattesänkningarna utan även att kulturens andel av den totala budgeten har minskat med motsvarande 75 miljoner, nämns överhuvudtaget inte i artikeln.

Inga frågor ställs heller kring den konstanta oviljan att möta upp och bejaka det lokala kulturengagemanget. Kritikerna utmålas oproblematiskt som framstegsfientliga. Inte ens oppositionen har tydligen något negativt att säga, ett utryckt citat från den före detta viceordföranden i kulturnämnden hyllar hennes stora engagemang.

Man undrar: Var är politiken? Var är journalistiken?

___
» okej, idag får jag nog be eventuella läsare om ursäkt för min oklädsamma bitterhet...

1 kommentar:

Nora Syrénqvist sa...

all bitterhet är nog befogad i dagsläget ....