måndag 24 december 2007

Stökig julafton på stan!

Två underofficerare från finska fortifikationsbrigaden har på julaftonskvällen strukit omkring i Gamla stan och betett sig på ett helt vedervärdigt sätt. Bl.a. traksserade de högvakterna uppe vid Slottet med knuffar och slag och även med hot om värre saker. De lär också ha sagt till en av vakterna att han: "gjorde sin tjänst som en hunsfott"(!).

Tydligen försvann de sen från platsen, men någon timme senare var de igång igen. Nu var det några patrullerande brandvakter som råkade illa ut. En av dessa misshandlades rätt illa när officerarna tog hans skallra och slog honom i huvudet med den. (Varför brandvakterna ska ha de där skallrorna begriper jag faktiskt inte, de blir ju jämt av med dem. Och så används de som tillhyggen!)

Nåväl, när först piketstyrkan och sedan ytterligare polisiär förstärkning anlände blev det bara ännu värre. Officerarna - som båda bar värja - högg vilt omkring sig, och uppges ha drivit undan vakterna. Inte förrän tre beväpnade rotemästare kom till platsen lyckades de finska officerarna övermannas. De båda dömdes till döden men benådades, och fick istället sitta en månad var på vatten och bröd. Året var 1766. Läs mer i min kommande avhandling!

Inga kommentarer: