torsdag 6 december 2007

Upprop för Kvartersbion

Trettionio filmare, regissörer, författare och dramatiker,mm, har i dagarna skrivit ett upprop till stöd för Kvartersbion. De 39 kulturarbetarna kräver att kulturnämnden omprövar det tidigare ställningstagandet och byter kurs mot en mer positiv syn på bion samt skapar möjligheter för Kvartersbion att fortsätta sin verksamhet. Initiativet är mycket positivt och jag ser optimistiskt på den fortsatta utvecklingen.

René Reiss har samtidigt också i lämnat in en ansökan om förnyat kommunalt kulturstöd. Det har tidigare varit en låsning i ärendet, men flera faktorer talar nu för en ny öppning och jag tror att det nu finns goda chanser att ansökan kan komma att beviljas.

Uppropet kommer att överlämnas till Kulturnämnden i Stockholm. Jag ser fram emot att behandla detta ärende på kommande nämndsammanträde.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Om kulturetablissemanget valde att gå och se film ibland på Kvartersbion, kanske det skulle gå runt. Men de kräver hellre att skattebetalarnas pengar ska förskingras på nåt som det verkar finnas väldigt lite intresse för.

Jag går själv dit med jämna mellanrum och då är jag nästan ensam i salongen. Önskar att fler visade med plånboken att det är kul med ett varierat filmutbud.

Mats Berglund sa...

Hej Jocke!

Jag håller med dig i det mesta du skriver. Men invänder dels mot formuleringen "förskingas", och dels mot att intresset för bion är litet.

Miljöpartiet har hittills vid två tillfällen under hösten haft evenemang på bion. Vid båda tillfällena kom väldigt mycket folk - mestadels Hornstullsbor - för att visa sitt stöd för bion.

Men visst är det tråkigt att inte fler går och ser film. Mp jobbar just nu med att hjälpa Kvartersbion att bl.a. nu ut bättre och få fler besökare. På så vis tror vi även att möjligheten för bion att återfå det kommunala stödet ökar.

Anonym sa...

Visst är det bra med kommunalt stöd, men del i just detta problem är att hyresvärdarna är giriga bostadsrättsföreningar. Något många andra små affärsrörelser också kan vittna om. Men detta uppmärksammas tyvärr sällan.

Mats Berglund sa...

MIriam/
Du har helt rätt - de höga hyrorna som är ett jättestort problem för hela kultursektorn. Kvartersbion har fått en hyreshöjning med runt 300 procent sedan fastigheten ombildades för runt fem år sedan.

Vi måste försöka stoppa dessa höjningar om vi ska kunna ha kvar den kvartersnära kulturen. Men som direkt nödåtgärd måste kulturförvaltningen gå in med hyresstöd.

Dessvärre finns all anledning att befara att utvecklingen går åt helt fel håll. Inte minst alla de planerade nya galleriorna kommer pressa upp hyrorna ytterligare.