söndag 3 februari 2008

Allmännytteutredningen

Jag känner mig orolig för vad som ska hända med vår stad om regeringens utredare får igenom sina förslag att införa marknadshyror. Det lär bli kraftigt höjda hyror i innerstaden. Följderna därav kan inte bli annat än segregation. Och ur det kan inget nyttigt överhuvudtaget komma. Våldet i Paris och Södertälje, i Tallinn och i Rosengård är så tydliga exempel. Och hur ska det gå för kulturen, när hyrorna chockhöjs!?

Det Södermalm som jag flyttade till för snart sex år sedan är sig inte likt. Det förr så levande Knivsöder har blivit hippt Sofo... på väg mot ett dyrsnobbigt Birkastan, och snart ett stendött Östermalm.

För så funkar gentrifieringen. Omhuldad av borgarpolitikernas dagdrömmeri, men så destruktiv i verkligheten. Ett område där det är billigt att bo, där man kan få en kaffe och en 'mellanost' för under 15 spänn (Cinnamon när jag flyttade till Hornstull), där trivs konstnärerna - de livsbejakande. Men när folket med pengar men utan idéer ser detta och lockas dit försvinner sakta men säkert livskraften i området. Och parallellt ökar kostnaderna. För såväl hyra som för kaffe och mellanost. Nu finns bara latte, getost och märkliga märkeskläder att få tag på. Och när konstnärerna - de livsbejakande till slut slungas ut från området, så är döden där. 'Charons brygga' kallade Lundell området runt Birkastan för i sin bok Sömnen. Men Styx rinner numera in genom Pålsundet, under broarna, och långsamt ut mot Årsta holmar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du får väl dricka rödvin, snacka vänsterpolitik och dagdrömma i förorten istället. Snobb !

Terje sa...

Dina krafter behövs i kampen mot alla hot som hyresrätten utsätts för. Din oro delas av många hyresgäster i både innerstad och ytterstad. Kämpa på!!!!