måndag 9 juni 2008

Borgarnas misstro till lokalt inflytande

Jag sitter på jobbet och lyssnar förstrött på debatten från Kommunfullmäktige som pågår för fullt just nu.

Jonas Eklund (mp) har lämnat in en interpellation om smygavvecklingen av det lokala inflytandet vid byggprocesserna runt om i stan. Sedan borgarna tog över makten i Stadshuset har remisser om nybyggnationer inte lägre skickats ut till stadsdelsnämnderna, och Jonas undrar när och hur det beslutet togs, och kanske framför allt varför och vilka konsekvenser det får.

Svaret som gavs från Stadsbyggnadsborgarrådet Mikael Söderlund (m) var väldigt mycket ett: "goddag yxskaft". Inga svar på frågorna gavs, däremot ett långt citat från plan- och bygglagen (vilket inte alls efterfrågades).

I plenum inledde Jonas Eklund med att ställa sina frågor igen. Men Söderlund vägrar fortfarande svara och går istället till - fullständigt osakliga - angrepp på miljöpartiets politik. Han menar exempelvis att mp är emot varje nybygge staden. Tydligen har han då missat det program som vi lade för några år sedan om 70.000 nya lägenheter. Många av dem skulle ligga på nuvarande Bromma flygplats. Men det har Söderberg et al. sagt nej till!

Att hoppa över stadsdelsnämnderna som remissinstans är ett gigantiskt ingrepp i den demokratiska processen. Men sånt vill Söderlund inte höra - han vill istället bestämma själv utan jobbiga diskussioner med de boende i närområdet.

I sammanhanget bör även tilläggas att remisserna inte heller längre går till Stadsmuseet med den automatik som skedde tidigare. Under förra mandatperioden hade vi 5-6 byggremisser på varje sammanträde med Stadsmuseinämnden. Under det senaste 1,5 året har vi haft ungefär lika många totalt(!). Jag har frågat var ärendena har tagit vägen och fått svaret att museet inte fått några remisser att lägga fram för nämnden.

Det sätt som borgarna forcerar fram nya hus, byggnader, kvarter och hela stadsdelar på, utan att den antikvariska kompetensen ens tillfrågas, är närmast skandalartat. Att Söderlund dessutom kliver upp tre gånger i talarstolen utan att svara på de frågor som ställs gör verkligen inte saken bättre!

Inga kommentarer: