söndag 15 juni 2008

Ångbåtar och demokrati

Jag ser på Svt:s ABC-nyheter idag att kulturborgarrådet (fp) lovar 300.000 kr till Stockholms ångbåtar. Det är stiftelsen Skärgårdsbåten med sina tre båtar: Mariefred, Blidösund och Saltsjön som får 100.000 kr var till drift och renoveringar.

Det är naturligtvis bra. Stiftelsen är i stort behov av ekonomiskt stöd. Pengarna borde rent av delats ut redan förra sommaren. Men vad som stör mig är att borgarrådet står och delar ut medel ur kulturbudgeten på det här sättet. Var fick hon de pengarna ifrån?

Tekniskt sett kommer bidraget från enheten för kulturstöd. Där har den nya majoriteten höjd beloppet som förvaltningen får ta på delegation - utan att blanda in politikerna i kulturnämnden - till 350.000 kr.*) Nu har uppenbarligen borgarrådet själv gått in och beslutat om ett väldigt högt kulturstöd till en enskild verksamhet. Beslutet har således politiserats utan att nämnden fått vara med. Termen "ministerstyre" finns inte i kommunallagen, vilket gör att borgarrådet i lagens mening inte gör något brottsligt. Men hur demokratiskt är ett sådant agerande?

Mina val(rörelse-)löften:
I valrörelsen inför nästa mandatperiod kommer jag arbeta för sänkt belopp för vad förvaltningen får ta på delegation. Dessutom vill jag ha tillbaka utskottet för kulturstöd där politiker från alla nämndens partier satt med och hade insyn i och möjlighet att påverka hur skattebetalarnas pengar fördelas ut. Det handlar om att stärka demokratin, förbättra dialogen mellan tjänstemän och politiker och skapa ett trevligare politiskt klimat där oppositions- och majoritetspolitiker kan börja prata med varandra igen.

*) Höjningen av delegationsbeloppet var den första åtgärden som den borgerliga majoriteten gjorde efter valet 2006. Tidigare låg beloppet på 200.000 kr, vilket är mer rimligt. Samtidigt tog man bort flera politiska församlingar som reglerade kulturverksamheten. Bl.a. försvann Stadsmuseinämnden, bidragsutskottet och biblioteksråden. Det var ett hårt bakslag för demokratin som jag hoppas kunna vara med om att rätta till efter valet 2010.

Inga kommentarer: