onsdag 4 juni 2008

Vikingamuseum

Historiska museet har lanserat planer på att bygga ett vikingamuseum. Det är bra! Många har efterfrågat det och det finns goda förutsättningar för att få en både bra, lärorik, vacker och lockande utställnings-/upplevelsedel. Såklart finns det stora risker också: "vi kommer ta upp både mytens och verklighetens viking", säger Lars Amréus. Hur det där med "mytens viking" ska läsas återstår väl att se, men förhoppningsvis får i väl iallafall slippa vulgäruppfattningar om hornbeklädda stadiga karlar som for i västerled och österled och plundrade och drack mjöd...

Den svenska vikingen var i själva verket en bonde. Det var ett utpräglat ruralt samhälle där jordbruk och viss boskapsskötsel byggde ekonomin. När moderaterna i Stockholms stad nu har givit stadens kulturförvaltningen i uppdrag att uppföra ett vikingamuseeum så är de därför ohyggligt historielösa. Stockholm är en medeltidsstad, och vi bör därför satsa på det medeltidsmuseeum vi redan har. Vi borde ha sett till att bygga ut lokalerna under Norrbro. Men den borgerliga majorieteten sa nej till det på Kulturnämndens sammanträde i augustei förra året.

Därför att det bra att staten nu tar sitt ansvar och bygger vikingamuseet så kanske stadshusets borgerliga majoritet äntligen kan koncentrera sig på det som är vårt ansvar!

» Så här skrev jag till Kulturnämnden den 28 augusti 2007, ang. ett mycket dåligt förslag att avbryta medeltidsmuseets vidareutveckling:

Kulturnämnden

Ärende 7
Inriktningsbeslut med förslag om tillbyggnad av Stockholms Medeltidsmuseum

Förslag till beslut
att avslå det av förvaltningen presenterade förslag 1
att gå vidare med utbyggandet av museets lokaler
att därutöver anföra följande:

Stockholm är en medeltidsstad!

Stockholms Medeltidsmuseum har en viktig funktion i att förmedla förståelsen för stadens roll i ett medeltida europeiskt kulturarv. Med förhållandevis små medel har museets personal lyckats skapa en stor och angelägen verksamhet som håller mycket hög kvalitet: Museet innehar en ledande position bland nordiska medeltidsmuseer. Det är det museum i Sverige som tar emot flest barngrupper per år. Genom den starka kopplingen till den akademiska världen som har byggts upp bl.a. genom många års kontakter med medeltidsforskare på Stockholms universitet och andra lärosäten runt om i Sverige utgör Medeltidsmuseet en omistlig länk mellan akademin och allmänheten.

Det nuvarande museet visar upp en fantastisk verksamhet men begränsas dessvärre av otillräckliga lokaler. Personalens arbetsmiljö måste förbättras och det är naturligtvis av stor vikt att personalen har sina arbetsplatser i direkt anslutning till museet. Den stora mängden unga besökare i form av skolbarn måste även ges ordentliga utrymmen för att äta matsäck med mera. Likaså är förbättrade möjligheter att hålla tillfälliga utställningar starkt efterlängtade. Dagens lösning där utställningarna hålls i ett skyddsrum – med de krav detta ställer – är inte lämpig. Det är således av stor vikt att inte stanna upp och låsa fast sig i de alltför små utrymmen som finns idag utan att gå vidare med arbetet i att utöka lokalytorna.

Nu när Norrbro ska repareras uppstår en unik möjlighet att expandera. I första hand vore en sådan expansion önskvärd genom att ta tillvara de utrymmen som finns i anslutning till museet, t ex riksdagens garage eller restauranten som ligger granne under bron. Är inte detta möjligt så förordar vi det av förvaltningen redovisade alternativ 2.


Inga kommentarer: