torsdag 4 juni 2009

Gå och rösta!

Nej till EU:s ordförande Jan-Erik Gustafsson uppmanar EU-kritiker att stanna hemma på söndag.

Syftet med att bojkotta valet skulle vara att inte ge legitimitet åt EU-Parlamentet. Om många hänger kvar hemma på soffan, säger han, "så får vi ett så lågt valdeltagande att valet inte längre är legitimt".

Resonemanget är både haltande och farligt!

Ett lågt valdeltagande har i praktiken ingenting med legitimiteten att göra. I USA väljer vanligtvis ungefär varannan att inte rösta. Men den amerikanska presidenten lider sällan av brist på legitimitet. Barosso eller de andra EU:s kommissionärerna har ingen röstat på, men de anses likväl legitima, likaså ministrarna i ministerrådet (som i Sverige enligt en urvattnad representativ demokrat utses av statsministern - som utses av riksdagen - som väljs av folket. Fyra led bort alltså!).

Om vi som är EU-kritiker överlåter åt ja-sägarna att bestämma själva så får ju de all den makt vi inte vill ska finnas överhuvudtaget. Federalisterna får ett ensamt grepp över byråkratin och så står vi där med en allt starkare centralstyrning, med allt fler och tyngre beslut som tas utanför demokratin och med en federal EU-armé, et cetera. Allt detta medan J-E Gustafsson lugnt snarkar vidare hemma på soffan.

Jag tänker iallafall inte stå vid sidan om och se på hur demokratin undermineras och försvinner! Jag tänker gå och rösta på söndag!

Inga kommentarer: