måndag 12 oktober 2009

Glashuset inställt - inget nytt Stadsbibliotek!

Så har då alliansen bestämt att det stolta Asplundsprojektet ska inställas. Det är med blandade känslor man läser beskedet - som delgavs via kulturborgarrådets blogg(!)

Å ena sidan var det vinnande förslaget verkligen inget vidare. Läs bl.a. Ola Anderssons sågning av det s.k. "Delphinium-förslaget". Utöver hans drapa kan tilläggas den misslyckade glasfasaden. Glas är extremt dåligt byggmaterial för så pass stora byggnader. Förutom frågan om vem som skulle få putsa alla fönster så skulle energikostnaderna för kylning sannolikt ha skjutit i höjden. Dessutom säger ju erfarenheten att direkt solljus inte är något som böcker mår särskilt bra av.

Å andra sidan är det minst sagt en smula pinsamt att Stockholms stad ställer in det här jätteprojektet. Efter att ha basunerat ut satsningen inför hela arkitekt- och kulturvärlden med en av tidernas största arktitekttävling, mm. så drar man sig ur med svansen mellan benen och med en motivering att det plötsligt inte finns någon finansiering... Högst pinsamt! Dessutom borde väl behovet av ett nytt stadsbibliotek kvarstå!?

En annan pikant detalj i sammanhanget är sättet som alliansen meddelar beslutet på - genom en bloggpost! I morgon har vi sammanträde i kulturnämnden - det slog inte borgarrådet att vi berörda kunde ha fått veta det då. Eller kanske, som också Roger Mogert (s) påpekar, använda den mer korrekta vägen att återrapportera till kommunfullmäktige som sammanträder på måndag nästa vecka!

2 kommentarer:

Lisa sa...

Det var ett efterlängtat besked. Nu återstår dock bara att staden k-märker byggnaderna. Skydda dem från framtida vansinne och politisk oppurtinism.

Jonas B. sa...

Äh, snabba beslutsvägar är väl bra. Nu får även intresserade medborgare veta lika tidigt som ni politiker! :)