måndag 12 oktober 2009

Svenskt kapital fortsätter att strömma över Atlanten

Så har då samtliga nobelpris offentliggjorts. Sju av elva pristagare är verksamma i USA. Det är som vanligt mycket smärtsamt att konstatera att så mycket forskningspengar årligen strömmar ut från Sverige, och rätt in i en redan övergödd amerikansk forskningsindustri.

Men, Alfred N. testamenterade sina tillgångar på detta sätt. Och även om han knappast hade förutsett den brutala snedfördelningen till amerikansk fördel, så var detta hans vilja och den ska självklart följas.

Mer pinsamt är att svenska skattebetalares pengar år efter år strömmar till USA i form av det löjliga ekonomipriset. Fram tills i år har vartenda öre av dessa pengar dessutom utdelats till män. Mestadels till vita amerikanska män med mer eller mindre nyliberala projekt!

Riksbanken instiftade priset på sin 300-årsdag år 1968 för att inför hela världen manifestera sin långa och stolta existens. Nu är det dags att lägga fölsedagsserpentinerna och ballongerna på hyllan. Avsluta fiskdammen, och skrapa tårtfaten. Pengarna skulle passa mycket bättre som bidrag till Nobelprismuseet på Stortorget i Stockholm. Som det är nu är det istället Stockholms stads kulturnämnd som finansierar detta museum. Och som en händelse råkar nämndes årliga bidragssumma motsvara nästan exakt ett nobelpris - nämligen 10 miljoner kronor. Pengar som behövs bättre i våra egna museer: Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Liljevalchs.

Pristagare 2009:

Medicin

- Elizabeth Blackburn, University of California, USA

- Carol Greider, Johns Hopkins University, USA
- Jack Szostak, Harvard Medical School, USA.

Fysik
- Charles Kao, Standard, UK & Chinese University, Hong Kong
- Willard Boyle, Bell Laboratories, USA
- George Smith, Bell Laboratories, USA

Kemi
- Venkatraman Ramakrishnan, Cambridge, UK

- Thomas Steitz, Yale University, USA

- Ada Yonath, Weizmann Institute, Israel

Litteratur
- Hertha Müller, Tyskland
Fred
- Barack Obama, USA

Ekonomi
- Elinor Ostrom, Indiana University, USA

- Oliver Williamson, University of California, USA

Inga kommentarer: