tisdag 25 mars 2008

Föreningslokaler

Idag var det kulturnämnd. Det viktigaste ärendet var fördelningen av kommunalt verksamhetsstöd till hemgårdar och samlingslokaler. Varje år delar staden ut runt 20 miljoner kronor i stöd till kulturföreningarnas lokaler. Det är sammantaget ett drygt 20-tal lokaler som delar på pengarna. Och de ska gå till hyra, personalkostnader, viss drift och som kompensation för s.k. "noll-taxeuthyrning", d.v.s. för de grupper (fr.a. barn och funktionshindrade) som inte behöver betala hyra.

Det är så klart särskilt den sistnämnda formen av verksamhet som är mest angelägen att stödja. Därför har miljöpartiet föreslagit ett utökat stöd på 7 miljoner kronor till noll-taxeuthyrning. Detta förslag röstades ner i budgetdebatten i höstas.

I stället har borgarna infört ett nytt bedömningssystem som går ut på att de lokaler som drar in mest pengar på egen hand, också ska få mest pengar från staden. Alltså precis det motsatta mot vårt förslag!!! Det finns idag inget incitament alls att hyra ut lokaler till de föreningar som mest behöver dem!

Som om inte det vore nog så har den totala summan som delas ut - istället för att som vi vill öka - minskat för andra året i följd. Och detta samtidigt som hyrorna gått upp.

Verksamhetsstöd till samlingslokaler 2006-2008:
2006 14.020 tkr
2007 12.996 tkr*)
2008 13.251 tkr
*)
Att det ser ut som en ökning mellan 2007 och 2008 beror på att Rågsveds Folkets hus som delvis låg nere förra året då fick en reducering på 500 tkr.

Motsvarande siffror för hemgårdar 2006-2008:
2006 8.622 tkr
2007 8.567 tkr
2008 8.506 tkr

» Så här skrev vi i vårt budgetförslag i höstas:

Samlingslokaler i varje stadsdel
De föreningsdrivna samlingslokalerna behöver ökade resurser till sin verksamhet för att kunna erbjuda nolltaxa till hyresgäster med barn- och ungdomsverksamhet samt funktionshindrade. I dag är de tvungna att hyra ut sina lokaler gratis till bl.a. ungdomsverksamheter, och får ingen kompensation för detta. Detta gör att samlingslokaler med mycket nolltaxeuthyrningar får en helt ohållbar ekonomi. För att ändra på detta avsätter miljöpartiet 7 mnkr.

På sikt vill vi att varje stadsdel garanteras en mötesplats för lokal kulturverksamhet. Utan lokaler kan kulturen inte blomma!

Inga kommentarer: