fredag 17 oktober 2008

Budgetfullmäktige I - Kultur

Mitt inlägg i kulturbudgetdebatten:

(ordförande, fullmäktige)

När jag för några veckor sedan fick majoritetens budgetförslag på kulturområdet i min hand och läste igenom den så kände jag mig (till en början) faktiskt lite bättre till mods än vad jag gjorde för ett år sedan. För den skräck-läsningen (förra året) mådde man – som stockholmare och kulturkonsument – riktigt dåligt av. Det var nedskärningar över hela ribban.

Vi har sett under det senaste två åren hur hårt den moderatstyrda majoritetens svaga kulturbudgetar har drabbat verksamheten. Ni har nära nog halverat antalet barn i Kulturskolan. Ni har minskat antalet pedagoger i Kulturskolan – vilket har lett till att undervisningsgrupperna har blivit större (fler barn/lärare), teater och dansgrupper har lagts ner, och barnen har i flera fall tvingats åka till andra stadsdelar om de vill fortsätta, och då ofta med andra lärare. Men många har i det läget istället valt att sluta.

Besparingarna har drabbat den fria kulturen. Stadsmuseet har fått göra sig av med personal. Biblioteken har fått göra sig av med personal... Det här leder naturligtvis till en minskad volym i Stockholm kulturliv i stort, men också att kompetens försvinner från Stockholms kulturförvaltning.

I 2009-års budget ser det vid en första anblick nu lite bättre ut. Kulturen får 30 miljoner kronor mer än förra året (skräckbudgeten). 30 miljoner som aviseras som ”satsningar”. Bl.a. ska 19 miljoner kronor gå till biblioteken.

Och det låter ju bra, men…

Satsningarna saknar täckning! Det finns inga pengar bakom era satsningar. Bara var femte satsad krona är finansierad, resten måste tas genom nedskärningar inom andra områden av kulturen.
Nedskärningar igen alltså!!

Det saknas 25 miljoner kronor i majoritetens kulturbudget. Ni redovisar 3 mkr i minskad sjukfrånvaro och lokalkostnader. Men ni glömmer – eller ”låtsas glömma” – de 23,3 miljoner kronorna i ökade kostnader för priser och löner.

Samtidigt som era s.k. ”satsningar” (bl.a. de 19 biblioteksmiljonerna) dessutom i själva verket är intecknade i verksamheter, så överlåter ni nu för tredje året i rad åt
förvaltningscheferna att hitta finansieringen. Och det måste de ju göra i
verksamheten – i Stockholms kulturliv!


Miljöpartiet har alla era satsningar med också i vår budget. Vi har de 19 biblioteksmiljonerna, men vi har också 10 mkr till det fria kulturlivet (via samlingslokaler), och ytterligare 10 mkr till satsningar på barn och unga (främst via Kulturskolan och satsningar i miljonprogramsområdena). Vi har 1 miljon till Stadsmuseet, 1 miljon till nya kultursamordnare och 1 miljon till Stadsarkivet.

Och det är fullt ut finansierade miljoner ni hittar i miljöpartiets budget! Vi kompenserar för ökade priser och löner med 22,3 mkr.

Inga kommentarer: