fredag 17 oktober 2008

Budgetfullmäktige II - Idrott

Mitt inlägg i idrottsbudgetdebatten:

(ordförande, fullmäktige)

Gå och bada!

Att simma och bada är en bra motionsform som passar de flesta: handikappade, barn, äldre, överviktiga... Det är avkopplande och som träningsform är det överlägset det mesta andra. Du tränar hela kroppen, många muskelgrupper.

Miljöpartiet vill ha kvar Aspuddsbadet. Idrottsnämnden bör kunna ges ett uppdrag att bevara, renovera och eventuellt driva badhuset i Aspudden. Idag har badet en viktig funktion inte bara för motion utan även som en social verksamhet. Där finns babysim, vattengympa, sjukgymnastik, handikappsgrupper, osv – grupper som inte
har så många andra lika bra bad att gå till.

Det är en värdefull kulturmiljö och det finns en stark lokal opinion för att bevara
Aspuddsbadet.

Vanadisbadet byggs om. Det är bra! Men se nu också till att göra det nya badet miljöklassat. Vanadisbadet är en utmärkt anläggning att bygga med modern miljöteknik. Det bör vara självförsörjande på energi. Minimera vattenanvändningen, o.s.v. Se det som ett pilotprojekt för entreprenörer inom den här nya växande branschen.

Men låt miljötänkandet för den sakens skull inte stanna vid en anläggning. Idrottsnämnden har relativt höga energikostnader. Men också stora möjligheter – med ny teknik – att minska energianvändningen, och bli mer självförsörjande, inte minst då med solceller och solfångare.

En inomhushall för bandy sparar energi i jämförelse med en utomhusarena.

"Ta med dig morfar när du går och badar!" Det är en devis från miljöpartister i idrottsnämnden. Vi vill införa en familjerabatt (en barn+vuxenrabatt) både på motionsidrott och på biljetter till idrottsevenemang. Och det lägger vi 2 mkr
i vår budget. Syftet är att nå fler grupper, och få barn och vuxna att ta del av idrott tillsammans.

Vi satsar också 2 mkr för att öka simkunnigheten, fr.a. för de unga.

Stockholm är ”Staden på vattnet” (det är en mycket bättre slogan än Capital of Scandinavia som ni kör med...). Vi bör fortsätta arbetet för att göra det lagligt att bada från innerstadens stränder. Men vi måste också se till att ha rent vatten i Mälaren. Och fungerande sjöar runt om i staden. (Som inte växer igen vilket vi t.ex. hörde om i vattendebatten i går).

Vi vill också underlätta för friluftslivet i stort. Stadens naturområden och rekreationsområden måste bevaras. Men också tillgängliggöras. Fortsätt satsa på fler motionsspår. Märk upp dem med kilometermarkeringar och gör de trygga.

Idrott, folkhälsa, och friluftsliv är gröna kärnfrågor. Att motionera är bra för kroppen – bra för själen. Man mår bra av det. Och det är – precis som kulturkonsumtion – oftast miljövänligt. Ett klimatsmart val!


Miljöpartiet har 22 mkr mer än majoriteten till idrottsnämnden.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det glädjer mig att du skriver att idrott, folkhälsa och friluftsliv är gröna kärnfrågor och att ni lagt 22mkr mer till idrottsnämnden.
Folkhälsa handlar också om sociala förutsättningar, ett samhälle med stora sociala skillnader har ofta större ohälsa.