tisdag 10 februari 2009

Krokodiltårar för kulturhus

Igår kom ett mail från Folkpartiets kansli i Stadshuset. En förfrågan om oppositionspartierna ville vara med på ett gemensamt uttalande i ett aktuellt ärende i Kulturnämnden som sammanträder i eftermiddag. Ärendet är en gemensam skrivelse från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som gäller stöd till det nedbrända kulturhuset Cyklopen.

Uttalandet från fp-kansliet är välformulerat, och visst kan vi (kanske till och med bör vi) alla skriva under det för att visa att vi är oeniga i mycket men i frågan om främligsfientlighet står vi samtliga partier fast beslutna och enade! Fint så!

Men så ser jag i dagens DN att folkpartiet själva går ut i media och gör press på hela saken. Med ett öppet brev till Carin Götblad ska det nu tydligen värvas politiska poäng på mordbranden. Vare sig kulturborgarrådet eller den övriga delen av majoriteten i Stadshuset har tidigare lagt två strån i kors för Cyklopen. Tvärt om har Cyklopen ständigt motarbetats med indragna bygglov och annat. Men nu när krokodiltårarna rinner längs var mans och kvinnas kinder så passar det tydligen fint med ett kreativt ungdomsprojekt - åtminstone så länge det ligger i en hög av aska.

Jag känner plötsligt en påtaglig avsmak för hela saken, och är inte alls sugen på att skriva under nämnda uttalande. (Som tur är är jag bara en simpel ersättare och kan lugnt sitta kvar på avbytarbänken medan någon annan tar tag i beslutet).

Men skrivelsen gällde i huvudsak inte ett moraliskt stöd åt Cyklopen, utan ett reellt stöd - med bla. permanent bygglov på den aktuella marken eller motsvarande plats. Efterfrågas det tycker jag också att ett ekonomiskt stöd bör vara aktuellt. När folkpartiet återkommer med sådana förslag i ärendet vill jag gärna vara med och skriva under!

» Skrivelsen från s-v-mp hittas, tillsammans med förvaltningens mycket positiva svar, här.

Inga kommentarer: