torsdag 11 mars 2010

Ruwaidas räkningar och Dagens nyheters skandaljournalistik- Moderaterna Uffe och Micke snackar så som grabbar gör, men vad kostar det?
(foto: Mats Berglund)


Nu har DN två dagar i rad med krigsrubriker försökt göra vad de kan för att ”granska” miljöpartiet. Det har länge efterfrågats en hårdare granskning av vår politik. Men om detta är vad DN tänker komma med så är ju bara för bedrövligt.

I de två artiklarna försöker man ge ett tydligt sken av att borgarrådet Yvonne Ruwaida har varit slarvig med sin telefon. Och till stöd för tesen gör tidningen en lång rad helt orimliga påståenden ochhaltande jämförelser samt lägger påhittade citat i mun på partimedlemmar. DN som tidigare stod för kvalitetsjournalistik tycks ha fallit ner i ett riktig geggigt skräpjournalistiskt träsk.

Har Yvonne Ruwaida gjort något som helst fel?
- Svaret är tydligt: Nej! Tvärtom har hon gjort allt helt rätt. De fel som begåtts här kommer dels från DN och dels från moderaterna.

Vad DN påstår är bland annat:
- att Ruwaidas telefonräkning på 44775 kr på 21 månader är orimligt hög.
- att de andra borgarrådens räkningar är påfallande lägre
- att Ruwaida inte klarar av teknik
- att moderaterna betalar sina räkningar själv medan mp låter skattebetalarna stå för kostnaderna

allt detta är felaktigheter, glidningar på sanningen eller möjligen rena lögner.

Som miljöpartiet visade i sitt pressmeddelande betalas borgarrådens telefonräkningar via ett fast kanslistöd. Alltså, en hög räkning belastar inte skattebetalarna mer än en låg. Det som händer är att partikansliet får lite mindre pengar över till annat. Här gör dock moderaterna på ett annat sätt, där de tar telefonräkningarna över partiet istället och låter hela kanslistödet gå till det där andra. På så sätt tror moderaterna att de kan komma undan eventuella granskningar.

Pressmeddelandet visar också att det i Ruwaidas höga belopp inte bara ligger tjänstetelefoni utan även kostnader för dataöverföring samt för sms och mms. Detta borträknat blir telefonikostnaderna drygt 23000 kr, eller dryga tusenlappen i månaden, och således i paritet med kostnaderna för de andra redovisade borgarråden. Undantaget här är dock Lotta Edholm som påstår att hon har ringt för en dryg hundring i månaden. Det är helt uppenbart att hon har ringt sina samtal på en annan telefon (eller möjligen att hon inte bryr sig om att ha kontakter i sitt jobb). Vad moderaterna ringer för vet vi fortfarande inte!

Att ett borgarråd i opposition ringer för drygt tusen spänn i månaden kan väl omöjligt anses vara slöseri med skattepengar! Det är helt enkelt en fullständigt rimlig kostnad! Men den stora skandalen är att moderaterna i vanlig ordning inte redovisar!

I artikel två (publicerad den 11/3) försöker DN på något märkligt sätt få det till en skandal att Ruwaida inte har använt ett speciellt ”prefix” när hon ringer privatsamtal. Istället har hon använt en – måhända lite omständlig – metod att manuellt i efterhand kolla varje samtal, för att sedan skicka summan för privatsamtalskostnaderna till lönekontoret på Stadshuset som sedan drar det på hennes lön.

En krånglig, men sannolikt säkrare, metod. Det kan väl knappast bli till en skandal!? Skandalen är naturligtvis att vi fortfarande inte vet hur mycket de moderata borgarråden låter skattebetalarna stå för!

Slutligen lägger DN i sin andra artikel ett citat i munnen på MP:s partisekreterare som aldrig har uttalats. Det är ett känt skandaljournalistikgrepp som DN faktiskt inte borde behöva nedlåta sig till att befatta sig med!

Så, kom igen nu Dagens Nyheter: granska vår politik, men kom inte med lågvattenjournalistik och lögner!

__
DN-artiklarna kan läsas här och här. Även politikerbloggen har nämnt debatten. Däremot har övrig media valt att inte dras med i det DN:s träskjournalistik och hållit sig utanför.

2 kommentarer:

Robb sa...

Det är helt uppenbart att du inte vill se sanningen. Ruwaida har slarvar med skattemedel! 275 000 kronor utan en enda faktura som styrker utläggen och en telefonfäkning på 44.775 kr är bara två exempel.

Miljöpartiet har hittintills klarat sig från alla typer av seriös granskning från jornalistkåren. Jag tror att det kommer att förändras. Vad tror du?

mats sa...

Hej Robb,
Ruwaidas telefonräkning är inte hög. Precis som du antyder är det DN som är helt fel ute, och jag ser precis som du också gärna att de återkommer med en mer seriös granskning.