fredag 23 november 2007

Missriktat bonussystem

Kulturförvaltningen har - på den borgerliga majoritetens uppmaning - utarbetat ett förslag till ett bonussystem till den fria kulturen. Systemet syftar till att stimulera ökad självfinansiering och att premiera kultur för barn och ungdomar. Borgarna har avsatt 10 miljoner kronor för detta. (Pengar som de naturligtvis tagit från ordinarie kulturstöd!)

Att premiera den verksamhet som själv lyckas dra in egna pengar är naturligtvis precis så bakvänt som det låter. Ett uttalat syfte är att utsätta de fria grupperna för intern konkurens om de avsatta miljonerna. Den som lyckas dra in mest stålar själv ska få mer, medan de andra slås ut. Resultatet kan inte bli annat än ökad kommersialisering, likriktning, förenkling och popularisering av kulturen. Kort sagt, en politiskt styrd nivåsänkning av Stockholms fria kulturliv!

Dessutom kommer bonussystemet att leda till ytterligare en oförutsägbarhet i bidragssystemet - vilket ger ytterligare ökad makt över stadens kulturliv hos kulturförvaltningens bidragsavdelning. Det blir allt svårare att i förväg kunna planera sin verksamhet om man inte vet från år till år hur mycket pengar man har till förfogande.

Jag anser att om man verkligen ville öka självfinansieringen så finns det många andra och bättre sätt att hjälpa kulturgrupperna . Tex kunde man börja med att tillåta affischering på elskåp. Man kunde avreglera filmcensuren (för att förenkla filmdistributionen), man kunde bromsa de kraftiga hyresökningarna på lokaler, mm.

Att stimulera kultur för barn är naturligtvis bra. Men jag hade ännu hellre sett att man stimulerade barns egna kulturutövning, i stället för att tvärtom - som borgarna gör - öka avgifterna till kulturskolan.


Förslaget beräknas klubbas i Kulturnämnden den 4 dec.

Inga kommentarer: