Nedläggningen får allvarliga följder för den historiska och medicinska forskningen i Stockholm. Också privatforskare och släktforskare kommer beröras. Jag har tidigare påtalat detta i arkivutskottet. Och på Kulturnämndens sammanträde i morgon kommer vi att lägga detta särkilda uttalande tillsammans med s och v:
Särskilt uttalande
I Stadsarkivets filial i Frihamnen förvaras huvudsakligen stadens sociala och äldre medicinska arkiv.
Adoptionshandlingar, barnhems- och barnavårdshandlingar, socialnämndernas arkiv, äldre fattigvårdsarkiv, sjukhusarkiv och sjukjournaler är några exempel på de handlingar som ligger i arkivet, och som utgör centralt källmaterial för forskare inom en rad inom- och utomakademiska discipliner.
För att vetenskaplig forskning utifrån arkivmaterial ska vara genomförbar är det av yttersta vikt att källmaterialet är lätt åtkomligt och hanterligt. En avveckling av forskarexpeditionen i Frihamnen medför kraftiga avbräck i Stockholm social- och medicinhistoriska forskning. Men också privatforskare och släktforskare drabbas av nedläggningen.
Den lösning som erbjuds – att fjärrbeställa material – innebär såväl ekonomiska och tidsmässiga som vetenskapliga förluster både för de enskilda forskarna samt deras institutioner. Till det bör även beaktas den risk som arkivalierna utsätts för i samband med transporterna till och från forskarsalen på Kungsklippan.
Vi beklagar att stadsarkivarien tvingas till detta och andra olyckliga beslut på grund av de minskande anslagen. Vi ser det som angeläget att Stadsarkivet snarast åter tilldelas de ekonomiska ramar som krävs för att forskarexpeditionen i Frihamnen med så kort dröjsmål som möjligt kan återuppta verksamheten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar