lördag 3 maj 2008

Att ge till de rika

Svt's Rapport har låtit undersöka vilka som har ansökt om pigavdrag och kommit fram till att 40% av ansökningarna har gjorts av höginskomsttagare (inkomst > 386.000 kronor). Men undersökningen visar även att en tredjedel av alla som sökt ligger i inkomstkategorin 133.000 och 289.999 kronor, alltså relativ lågavlönade och upp till medelinkomst. Nästan 60% av ansökningarna har administrerats av kvinnorna i hushållet.

Ser man på undersökningen kommunvis så utkristalliserar sig ett mycket tydligt mönster. Av de 11 kommuner som har flest ansökningar per invånare hittar vi 6 stycken i Stockholmsområdet. Och lika många ligger bland de tio kommuner med lägst kommunalskatt. Ytterligare tre kommuner ligger i skicktet strax därovanför, och bara två, Strängnäs och Kungsbacka, ligger närmare det nationella genomsnittet vad gäller kommunalskatten.


Slutsatsen av undersökningen blir att den moderatledda politiken tydligt går ut på att de som redan har låg skatt nu kan göra ytterligare avdrag. Alltså: Man tar från de fattiga och ger åt de rika. Men det var ju i och för sig ingen nyhet.

» Uppgifterna i tabellen kommer från Rapport och SCB. Sverige har 290 kommuner. Lägst kommunalskatt har Solna som hamnade på 24 plats i Rapports undersökning.

» Uppd. Den 14 maj hade DN en artikel om saken med lite uppdaterade siffror. Mönstret består: moderaterna ger åt de rika!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tja, eller så försöker man att inte vara så inskränkt som du är och ser det som att det här är något som funkar i alla samhällsskikt och många kan dra nytta av, inte bara din hatgrupp; höginkomsttagare. Det måste vara jättejobbigt för dig att se att en stor andel låginkomsttagare faktiskt yrkar avdrag.

Anonym sa...

Jag tror man skall ta det med en viss nypa salt att ganska många låginkomsttagare tycks ha sökt. Det har sannolikt nära samband med att det till 60% är kvinnan i familjen som står som ansökare. Så har vi också gjort i vår familj. Min fru har sökt, hon är låginkomsttagare (förtidspensionär), men jag är höginkomsttagare. Totalt sett är vårt hushåll höginkomsttagare, men vi har i denna statistik troligen rubricerats som låginkomsttagare eftersom min fru står som ansökare. Sannolikt kan det också vara så i många andra fall, det är inte troligt att så många riktiga låginkomsttagare har råd, eller prioriterar, att köpa hushållstjänster.
Lennart Olsen
Upplands Väsby