fredag 2 maj 2008

Skräp

Läser i dagens DN att avgående borgarrådet Mikael Söderlund (m) avser lägga in ytterligare en växel i sin "snygg och trygg stad"-kampanj. Nu viftar han med bötesåläggande mot nedskräparna.

Det är naturligtvis helt obegripligt varför folk så ogenerat fimpar på gatan, slänger knöggliga colamuggar över axeln eller lämnar hela picnicar på Tantogräset så fort kycklingbenen är avskavdda och folkölsburkarna tömda. Men kommer de Söderlundska böteslapparna bättra situationen? Knappast!

Som vanligt försöker den borgerliga majoriteten lösa problem genom att bokstavligen sopa dem under mattan. Nedskräpningens källa är den ofantliga överkonsumtionen, där borde åtgärderna läggas in. Vi måste lära oss att konsumera mindre, och fr.a. med större miljöhänsyn.

Men det verkligt farliga skräpet görs ingenting åt. Tvärtom agiterar Söderlund & co. för en kraftig ökning av bilavgaser och partiklar. Folk dör, Söderlund! Luften längs Hornsgatan är bland de sämsta i Europa, ändå går den moderata politiken ut på att kraftigt öka vägtrafiken i Stockholm. Bilisterna får gräddfiler alltmedan glasspappren bötfälls.

Inga kommentarer: